Špilak bo na Touru prosti strelec

Prekmurski kolesar na francoski pentlji stavi na visoke etapne uvrstitve.

Objavljeno
04. julij 2014 16.48
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Simon Špilak nima izdelanega načrta, kako bo kolesaril na letošnjem Touru. Pravi, da se bo odzival spontano na dogodke na cesti. O prvi slovenski zmagi ne razmišlja, ker si noče naložiti velikega bremena. »O zmagi ne bom govoril naglas, da se na koncu ne bom najedel zarečenega kruha,« 28-letni Prekmurec v dresu Katjuše razmišlja o svojem tretjem Touru.

»Vsak vrhunski športnik razmišlja o zmagah. Zato tudi dirkam. Vendar pa je bolje biti v svojih pričakovanjih skromen, da je stres manjši. Želim si dobre etapne uvrstitve v etapah, ki bodo primerne za pobege. Zame so to hribovske preizkušnje v drugem in tretjem tednu. To pa ne pomeni, da ne bo tudi drugih priložnosti. Še zlasti, če bo deževalo. Denimo v drugi etapi v Angliji, ki sicer nima dolgih klancev, a je zelo podobna klasiki Liege-Bastogne-Liege. V prvem tednu bo cilj preživeti gnečo brez padca. V ospredje ne bom rinil, če ne bo treba,« Špilak razmišlja o svojih priložnostih, ki bodo veliko bolj izrazite, ko se bo vzpostavil vrstni red na vrhu in se bo začela taktična vojna najboljših. Prekmurec velja zadnja leta za taktično premišljenega kolesarja, ki zna vrhunsko oceniti razmerje moči v karavani. Zato ne bo rinil z glavo skozi zid, če bo ocenil, da nima možnosti za vrhunsko uvrstitev. Klancev niti etap posebej ni proučil, ker se bo vsak dan sproti osredotočal na etape. Večino klancev pozna iz preteklosti.

V ekipi Katjuše, ki jo je športni direktor Vjačeslav Jekimov opisal kot uravnoteženo, bo prosti strelec. V ospredju bosta lani tretji Joaquim Rodriguez in šprinter Alexander Kristoff, sicer zmagovalec letošnje klasike Milano-Sanremo. A Purito Rodriguez ne bo adut za skupno razvrstitev, ampak, tako kot Špilak, Juri Trofimov in Egor Silin, lovec na etapne zmage. »Za veliko predstavo sem pripravljen. Upam, da bomo v Katjuši dirkali tako, kot smo načrtovali – napadalno in brezkompromisno. Ekipa je močna prav za vse preizkušnje, zato komaj čakam na štart,« je v Leedsu po predstavitvi moštev povedal letos prvi mož ruskega moštva.

Špilak je na Touru nastopil dvakrat – leta 2009 je bil na koncu 109., leta 2010 pa je v peklenski vročini zdržal do 17. etape. Zdelala ga je bolezen. Takrat je dejal, da se na Tour ne bo vrnil. Po dveh odličnih sezonah, ko je bil Po Romandiji obakrat takoj za velikim favoritom Chrisom Froomom, se bo spet preizkusil. Motiviran je bolj, vročino pa je odmislil. Pravi, da so težave z njo tudi v glavi oziroma v prepričanju, da razmere niso zanj. Na peklenske preizkušnje v Alpah in še zlasti Pirenejih se je pripravljal na Gorenjskem in v hrvaški Istri. »Vročina na vzponih na Vršič in Učko sicer ni bila huda, a dovolj velika, da sem se psihično in telesno pripravil.«

In kakšen Tour pričakuje ta čas 14. kolesar svetovne lestvice? Ker so Froome, Alberto Contador in Vincenzo Nibali razred zase, pričakuje velik taktični boj, v katerem bo vsak poskušal vsiliti svoj ritem.