Spomladanska klasika po Ardenih že tretjič Gilbertu

Na enodnevni kolesarski dirki Amstel Gold Slovenca obstala v ozadju: Matej Mohorič na 112., Borut Božič pa na 119. mestu.

Objavljeno
20. april 2014 23.39
CYCLING-NED-AMSTEL-GOLD
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Valkenburg - Slovita enodnevna kolesarska dirka Amstel Gold na 252 kilometrov dolgi progi od Maastrichta do Valkenburga se je letos razpletla po željah Belgijca Philippa Gilberta (BMC). Ta je ciljno črto prečkal sam, tekmece pa ugnal že tretjič, po letih 2010 in 2011.

Odločitev o pobegu je sprejel na ključnem zadnjem vzponu na Cauberg, kar se je izkazalo za posrečeno taktiko, saj 31-letnemu prekaljenemu kolesarju tekmeci sprva niso sledili. Gilbert se je tako veselil zmage na prizorišču, na katerem se je predlani ovenčal tudi z naslovom cestnega svetovnega prvaka.

»Dolžan sem zahvalo moštvenim kolegom za odlično delo. Samuel Sanchez je napadel, kot smo se poprej dogovorili. Nisem bil presenečen, so bili pa osupli tekmeci. Čakal sem zgolj na pravi trenutek. Še vedno se, ko sanjam o takšnih dirkah, počutim kot otrok,« se je smejalo Belgijcu.

Drugo mesto je zasedel njegov rojak Jelle Vanendert (Lotto-Belisol), tretje pa Avstralec Simon Gerrans (Orica-GreenEdge). Med tistimi, ki cilja na spomladanski klasiki po gričevnatih Ardenih niso videli, sta bila po padcih tudi Joaquim Rodriguez (Katjuša) in Andy Schleck (Trek).

Že kmalu po štartu 49. izvedbe preizkušnje s 34 vzponi je glavnina dopustila pobeg deseterici ubežnikov, med katerimi je bil tudi najmlajši udeleženec dirke Matej Mohorič (Cannondale), ki je naposled pristal na 112. mestu, drugi Slovenec Borut Božič (Astana) pa je končal sedem mest za njim.

IZIDI KOLESARSKE DIRKE AMSTEL GOLD

Maastricht - Valkenburg (251,8 km)

1. Philippe Gilbert (Bel, BMC) 6;25:57
2. Jelle Vanendert (Bel, Lotto Belisol) + 0:05
3. Simon Gerrans (Avst, Orica GreenEdge) 0:06
4. Alejandro Valverde (Špa, Movistar)
5. Michal Kwiatkowski (Pol, Omega Pharma-Quick-Step) - oba isti čas
6. Simon Geschke (Nem, Giant-Shimano) 0:10
7. Bauke Mollema (Niz, Belkin)
8. Enrico Gasparotto (Ita, Astana)
9. Daniel Moreno (Špa, Katjuša) - vsi isti čas
10. Jukija Araširo (Jap, Europcar) 0:12
112. Matej Mohorič (Slo, Cannodale) 13:15
119. Borut Božič (Slo, Astana) - isti čas