Sporočilo Američanom: Egoizem pustite pred vrati!

Od danes do nedelje tradicionalno dvobojevanje ameriške in evropske reprezentance za Ryderjev pokal. 

Objavljeno
29. september 2016 23.51
Mojca Finc
Mojca Finc
Minneapolis – Vsakič je zanimivo videti, kako najboljši golfisti, ki na turnirjih služijo milijone, pristopajo tekmi za Ryderjev pokal, preizkušnji brez nagradnega sklada. Trikrat zapored je na tem prestižnem dvobojevanju med Evropo in ZDA, ki je na sporedu vsako drugo leto, slavila ekipa stare celine. Američanom naj bi pri prekinitvi uroka pomagal tudi Tiger Woods.

Nazadnje sta se evropska in ameriška reprezentanca udarili pred dvema letoma na Škotskem. Od danes do nedelje se bosta za lovoriko merili na obrobju Minneapolisa v Minnesoti. Kapetan Evropejcev Darren Clarke je v 12-člansko ekipo vpoklical kar šest novincev, njegov kolega pri Američanih Davis Love dva. Najdaljši staž med vsemi imata domačin Phil Mickelson z 10 nastopi in Španec Sergio Garcia z osmimi. Okrog zelenic krožijo ocene, da imajo Američani najmočnejšo ekipo doslej, evropska naj bi bila zelo skromna. Boljše povprečje uvrstitev s svetovne lestvice imajo gostitelji, razmerje v zmagah na letošnjih turnirjih velike četverice je 2:2, Evropejci pa se lahko pohvalijo z olimpijskim zlatom in srebrom.

»Zanimivo je, da nas vedno vnaprej označijo za poražence. Čeprav smo letos osvojili masters, OP Velike Britanije, olimpijsko zlato, med nami je tudi zmagovalec turnirja FedEx,« je opozoril kapetan evropske ekipe Clarke. Kot branilci za vnovično slavje potrebujejo 14 točk (od maksimalnega izkupička osemindvajsetih), Američani pol točke več, da gostom iz rok iztrgajo pokal.

Tokrat si poraza ekipa gostiteljev pred domačimi navijači ne sme privoščiti, so odločeni na severnoameriški celini. Še nikoli niso vložili toliko energije in dela v začrtani cilj kot letos. Love jih je uspešno pripeljal na dvoboj v Minnesoto, eden od njegovih svetovalcev je bil oziroma bo do nedelje tudi največji zvezdnik tega športa Tiger Woods (med tekmece naj bi se po enoletnem premoru spet vrnil v prihodnjem mesecu na turnirju v Kaliforniji), najbolj pa je z zagrizenostjo in samozavestjo občutek pripadnosti moštvu dvigoval Mickelson, zmagovalec petih turnirjev velike četverice. Igralci bi radi zmagali tudi v čast nedavno preminulega legendarnega Arnolda Palmerja, zmagovalca sedmih majorjev in 62 turnirjev serije PGA.

Vendar pa Tony Jacklin, najuspešnejši evropski kapetan v Ryderjevem pokalu (tekmoval je v 80. letih prejšnjega stoletja), opozarja, da se Američani vselej preveč obremenjujejo s številkami. Prednost Evropejcev v zadnjih treh desetletjih prepoznava v njihovi enotnosti. »Egoizem je treba pustiti pred vrati,« je gostiteljem namignil, kje iskati recept za uspeh.