Športnik leta: zmagovalci Tina Maze, Peter Prevc in hokejska reprezentanca

Društvo športnih novinarjev Slovenije je v Cankarjevem domu podelilo nagrade za slovenske športnike leta.

Objavljeno
09. december 2014 16.28
Športnik leta
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Društvo športnih novinarjev Slovenije v Cankarjevem domu podelilo nagrade za najboljše slovenske športnike leta.

V ženski konkurenci je drugo leto zapored zmagala alpska smučarka Tina Maze, ki se lahko pohvali s petimi tovrstnimi nagradami.

Črnjanka je v pretekli sezoni navdušila z vožnjami na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojila zlato kolajno tako v smuku kot tudi veleslalomu, medtem ko je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedla četrto mesto.

Mazejeva je v glasovanju prejela 386 točk, drugouvrščena biatlonka Teja Gregorin 191, smučarska tekačica Vesna Fabjan na tretjem pa 155.

Prevcu nagrada pri moških

Za športnika leta je bil, tako kot lansko leto, proglašen smučarski skakalec Peter Prevc. Član Triglava se je z olimpijskih iger v Sočiju vrnil s srebrno in bronasto kolajno, na svetovnem prvenstvu v poletih si je priskakal bron, v svetovnem pokalu pa je osvojil mali kristalni globus v poletih in v skupnem seštevku končal na drugem mestu.

»Nagrada je zanesljivo potrditev dobrega dela. Je naloga, da se moram odrezati dobro v prihodnosti. Ne pomeni samo, da sem jaz dobro delal, tudi vsi, ki so me podpirali. V prvi vrsti so to starši, potem pa vsi trenerji, ki se jih v teh letih ni tako malo zamenjalo,« je dejal Prevc.

Novinarji so Prevcu namenili 318 točk, na drugem mestu je končal hokejisti Anže Kopitar (196), na tretjem pa deskar na snegu Žan Košir (168).

Hokejistom nagrada v konkurenci ekip

V konkurenci ekip je nagrado prejela slovenska hokejska reprezentanca, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju s sedmim mestom poskrbela za najodmevnejši reprezentančni dosežek slovenskega hokeja, kasneje pa si je na svetovnem prvenstvu v Gojangu zagotovila povratek v elitno skupino A.

»Raven tekmovanja vpliva na to, kdo je najboljša ekipa. V Sloveniji je ogromno dobrih športnikov in kolektivov. Zmagati v taki konkurenci je še večji uspeh. Vem, da se ni bilo lahko odločiti. Sploh Mariborčani so izredni, slej ali prej bodo to nagrado dobili. Normalno pa, da ti godi, da je ekipa, ki jo vodiš, uspešna. Upam, da bo tako čim dlje. Mi se bomo trudili. Vemo, kakšna je situacija v vseh športih, ne samo hokeju. Upamo, da bo boljša in da bomo na osnovi tega imeli višje cilje in bodo ti cilji lažje dosegljivi,« je povedal slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Med ekipami je na drugem mestu pristal nogometni prvak Maribor, ki si je drugič v svoji zgodovini izboril nastop v skupinskem delu prestižne lige prvakov, na tretjem pa košarkarska reprezentanca, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji osvojila sedmo mesto.

Mišmaševa najbolj izstopala

Društvo športnih novinarjev je letos prvič podelilo tudi nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta naziv si je prislužila atletinja Maruša Mišmaš. Članica Massa je v tem letu v Tallinnu izboljšala državni rekord v teku na 3000 metrov z zaprekami, na evropskem prvenstvu v Zürichu pa se je izkazala z desetim mestom.

Športniki obiskali predsednika

Slovenske športnike, ki so zaznamovali minulo leto, je pred podelitvijo nagrad sprejel tudi predsednik države Borut Pahor. Med povabljenimi so bili tudi športniki invalidi in svetovni prvaki v disciplinah, ki sicer niso med najbolj razširjenimi ali olimpijskimi športi, ter slovenske športne legende.

»Slovenski šport, kljub naši majhnosti, osvaja olimpe,« je dejal predsednik ter se športnikom in športnicam zahvalil za navdih in ponos, ki nas prevzameta, ko spremljamo njihove spektakularne uspehe. Zahvalil se jim je tudi za to, da s svojimi uspehi, zlasti kadar zaigra slovenska Zdravljica, krepijo ugled države.

 

Športnik leta

1. Peter Prevc (smučarski skoki) 318 točk

2. Anže Kopitar (hokej na ledu) 196

3. Žan Košir (deskanje na snegu) 168

4. Goran Dragić (košarka) 29

5. Luka Mezgec (kolesarstvo) 23

6. Damir Dugonjić (plavanje) 15

7. Vasilij Žbogar (jadranje) 9

Sašo Bertoncelj (gimnastika) 9

9. Primož Kozmus (atletika) 6

. Benjamin Savšek (kajak-kanu) 6

11. Mitja Petkovšek (gimnastika) 3

12. Kevin Kampl (nogomet) 2

. Aleš Borčnik (balinanje) 2

. Tim Gajser (motokros) 2

15. Jakov Fak (biatlon) 1

. Jernej Kruder (športno plezanje) 1

. Matej Žagar (speedway) 1

 

Športnica leta

1. Tina Maze (alpsko smučanje) 386

2. Teja Gregorin (biatlon) 191

3. Vesna Fabjan (smučarski tek) 155

4. Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo) 25

5. Martina Ratej (atletika) 14

6. Mina Markovič (športno plezanje) 9

7. Maja Sajovic (športno padalstvo) 5

. Tina Trstenjak (judo) 5

9. Blaža Klemenčič (gorsko kolesarstvo) 1

. Teja Belak (gimnastika) 1

 

Ekipa leta

1. Hokejska reprezentanca Slovenije 69 točk

2. Nogometni klub Maribor 55

3. Košarkarska reprezentanca Slovenije 2

. Luka Božič/Sašo Taljat (kajak-kanu) 2

5. Slovenska biatlonska štafeta 1

. Padalska ekipa Elan 1

. Reprezentanca Slovenije v smučarskih skokih 1

. Reprezentanca Slovenije v športnem plezanju 1