Sproščeno in brez bremena nad poljski urok

Odbojkarji ACH Volleyja danes ob 18. uri v Stožicah branijo 3 točke zaloge pred poljskim velikanom Skra Belchatowom.

Objavljeno
19. januar 2017 01.12
Apostolos Armenakis in Jan Kozamernik,Ljubljana Slovenija 04.11.2016 [Odbojka]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Da so po dveh kolih lige prvakov odbojkarji ACH Volleyja na lestvici skupine D tri točke pred poljskim velikanom Skra Belchatowom, je osupnilo večino. Po današnjem medsebojnem obračunu 3. kola (ob 18. uri v Stožicah) bi se lahko tehtnica še bolj nagnila na ljubljansko stran, saj bo tekmec pod pritiskom nujne zmage.

V izboru za najboljšega poljskega odbojkarja zadnjega desetletja bi v najboljši peterici zagotovo končali sprejemalca Bartosz Kurek in Michal Winiarski ter korektor Mariusz Wlazly. Vsi so v tej sezoni člani Belchatowa, a ima standardno mesto v začetni postavi zgolj Wlazly. Kurek je običajno njegova zamenjava, Winiarski pa je svoj igralski zenit že davno preživel.

Štirje tujci v vrstah Belchatowa niso primerljivi s tistimi, ki jih premore Modena, vseeno pa je moštvo ta čas na 3. mestu razpredelnice »plus lige«, ki je ena najmočnejših v Evropi, z enakim številom točk kot drugouvrščeni Rzeszow in dvema manj od vodilne Zakse – oba sta prav tako udeleženca lige prvakov. Za popotnico pred prihodom v Ljubljano je četa trenerja Phillipa Blaina po srditem boju na kolena spravila ravno Zakso (3:2), z verige se je snel Wlazly in ob 69-odstotni napadalni uspešnosti prispeval 38 točk (6 asov, 3 bloki).

Po dveh kolih med evropsko elito nima Belchatow v malhi niti točke. Če je bil poraz proti Modeni pričakovan, je bil uvodni proti romunski Craiovi prvovrstna senzacija, za Ljubljančane pa dober signal, da je zvezdniška ekipa premagljiva, sploh na domačem parketu. Varovanci Zorana Kedačiča nimajo česa izgubiti, zato gredo lahko v obračun sproščeno, brez pritiska. Že z osvojeno točko proti favoriziranim Italijanom so presegli pričakovanja, z zmago nad Craiovo pa prebili led in imajo celo možnost, da se po današnji tekmi zavihtijo na drugo mesto skupine D.

Že v torek je Modena s 3:1 odpravila Craiovo, čeravno so Romuni vodili z 1:0 v nizih in imeli v drugem zaključno žogo in napad. »Azzurri« so se rešili in tekmeca zadržali na štirih točkah po treh dvobojih. Zmaji bi jih imeli v primeru današnje zmage najmanj pet. Kot zagotavljajo v ljubljanskem taboru, se s preračunavanjem (še) ne ukvarjajo, so pa zadovoljni z ravnijo pripravljenosti.

»Nobenega dvoma ni, komu pripada vloga favorita. Vemo, kakšno ekipo in cilje imajo Poljaki, v zadnjem času stopnjujejo formo, imajo 14 enakovrednih igralcev. Za nas bo ta dvoboj velik izziv. Naš adut bo sproščenost, saj bo na fantih manj pritiska kot na tekmecih. Nimamo česa izgubiti, nasprotnikov se ne bojimo. Odločilna bosta servis in sprejem, srednje blokerje moramo oddaljiti od mreže in zaustaviti njihov prodoren začetni udarec,« poudarja Kedačič.

ACH Volley se je doslej v LP že enajstkrat pomeril s poljskimi tekmeci in le enkrat zmagal: v sezoni 2010/11 s 3:1 nad Jastrzebskim. V zadnjih petih medsebojnih obračunih niso slovenski prvaki Poljakom odščipnili niti niza. Belchatow jim je doslej na nasprotni strani mreže stal trikrat in vknjižil tri zmage.