Srbom kožo prodajali pet nizov

Odbojka: Poraz Slovencev na predzadnji tekmi pred EP.

Objavljeno
18. avgust 2017 00.21
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v odbojki, tekma med Sloveniji in Portugalsko, Ljubljana, 26. maj 2017 [odbojka,kvalifikacije,Ljubljana,Slovenija,Portugalska]
Janez Porenta
Janez Porenta
Zemun – Slovenskim odbojkarjem pred odhodom na EP na Poljskem v dveh pripravljalnih dvobojih kot zadnji nasproti stojijo Srbi, ki sodijo – enako kot prejšnji tekmeci Poljaki in Italijani – v ozek krog svetovnih velesil, sinoči pa so se morali za zmago s 3:2 (28, 19, -20, -19, 6) pošteno namučiti.

Slovenski selektor Slobodan Kovač že na drugem zaporednem pripravljalnem gostovanju uigrava udarno zasedbo brez standardnega sprejemalca Klemna Čebulja, ki je manjkal že prejšnji teden v Cavaleseju, njegova poškodba pa očitno le ni tako nedolžna, kot se je zdelo sprva, zato bo prisiljen izpustiti tudi prihajajoče EP.

»Še vedno čutim bolečino, zato imam do konca tedna predpisan počitek, nato pa odhajam v Milano, kjer me v okviru kluba čaka rehabilitacija. Upam, da se bom lahko kar najhitreje vrnil na parket. Seveda mi ni lahko, toda prepričan sem, da bodo fantje vnovič dokazali, kako kakovostno zasedbo ima Slovenija, in da še niso rekli zadnje besede,« je zmajeval z glavo 25-letni koroški dvometraš, v minuli sezoni italijanski prvak s Civitanovo, odslej pa član Milana, pri katerem bo vadil in igral pod taktirko nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija.

Sprejemalska vrsta je sicer v pripravljalnem obdobju Kovaču povzročala največ preglavic, saj je že pred Čebuljem odpadel tudi Matej Kök, novopečeni član poljskega Bedzina. Zato je moral v kader vrniti še enega svežega legionarja Žigo Šterna (dres ACH Volleyja je zamenjal za Toursovega) in nazadnje še Jana Klobučarja. Bo pa tako priložnost v začetni postavi na Poljskem dobil Alen Šket, ki bo lahko na najlepši možen način kronal odlično klubsko sezono pri turškem Fenerbahčeju, za katerega je povprečno dosegal kar 16 točk na dvoboj. Lepo minutažo je dobil že v treh pripravljalnih obračunih s Poljaki, proti »azzurrom« je bil že v prvem planu, sinoči v Zemunu ravno tako.

Slovenci so proti selektorjevim rojakom Srbom, ki jih vodi še ena legenda svetovne odbojke Nikola Grbić, po izgubljenih uvodnih dveh nizih pritisnili na plin, pokazali pravi obraz in zrežirali zasuk, vendar ne popolnega. V tretjem in četrtem delu so dominirali na parketu in ju gladko dobili, s čimer so ponovno podžgali gostitelje, da so v skrajšanem petem nizu premaknili prestavo višje in tekmeca pustili na šesti točki. Jutri si bosta zasedbi, ki sta se že maja na dveh prijateljskih tekmah s polovičnim izkupičkom pomerili v Šoštanju in Ljubljani, za zaprtimi vrati nasproti stali še drugič.

Slovenke prepričljive

Zadnji pripravljalni dvoboj pred skorajšnjim zadnjim kolom kvalifikacij za SP, ki bo prihodnji teden na Nizozemskem, pa so slovenske odbojkarice v Ljubljani opravile z odliko, saj so brez slehernih težav, s 3:0 (21, 21, 15 – Ščuka 17, Mlakar in Grudina po 10, Mori in Igličar po 9, Planinšec in Pintar po 8, Sobočan 6, Mihalinec 2, Đukič 1), odpravile višje rangirani Azerbajdžan in potrdile dobro pripravljenost. Po današnjem dnevu počitka in dveh trenažnih dnevih čaka izbranke Alessandra Chiappinija pot v Rotterdam že v ponedeljek zjutraj. »To zmago smo potrebovali in nas navdaja z velikim optimizmom, saj smo v pripravljalnem obdobju odigrali pet tekem z močnejšimi zasedbami in smo si želeli takšen rezultat tik pred dodatnimi kvalifikacijami,« je poudaril selektorjev pomočnik Gregor Rozman.