Bertonclja je rešil srebrni olimpijec

Gimnastika: Sašo Bertoncelj slovenski adut na evropskem prvenstvu v Montpellieru.

Objavljeno
13. april 2015 20.23
Svetovni pokal v gimnastiki - Sašo Bertoncelj 04.aprila 2015
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Z ženskimi kvalifikacijami se bo jutri v Montpellieru začelo evropsko prvenstvo, na katerem pa ima Slovenija – kot je že v navadi – glavnega aduta v moškem delu, ki bo tekmovanje začel dan kasneje. Seveda gre za Saša Bertonclja, ki bo branil bronasto kolajno z lanskega EP v Sofiji, v Francijo pa se ni odpravil z rezultati, kakršne bi si želel.

Rezultatska popotnica torej ni najboljša, so pa bili zadnji treningi pred odhodom v Francijo, saj se je takoj po domači tekmi svetovnega pokala v Stožicah – kjer je razočaran končal na 6. mestu – preselil v Čakovec in treniral skupaj z nekdanjim olimpijskim podprvakom na konju z ročaji Filipom Udetom. Glavni razlog za to potezo je bila oprema Gymnova, ki jo ima Hrvat v domači telovadnici in ki bo tudi na EP. »Zgolj dva, tri dni privajanja na precej drugačnega konja bi bilo v Montpellieru premalo, posebej ker naj bi se boril za kolajno. Ker predčasni odhod na EP ni bil možen, smo se dogovorili s Filipom in zares sem zadovoljen zavoljo te poteze. Razmere so bile super, spal sem nad dvorano, treniral skupaj s 'Fičom', orodje pa je bil najboljši približek tega, ki je v Montpellieru, tako da sem bil res lahko osredotočen le na vadbo. Tudi njegov trener ni imel pripomb, da sva skupaj vadila, četudi načeloma raje vidi, da sta sama, tako da je bilo res super. Če ne bi bilo tega, bi bil to zame velik hendikep v primerjavi s tekmeci,« je o zadnjih dneh pred odhodom v Francijo dejal Bertoncelj, ki seveda ni bil niti najmanj navdušen, da se je moški del reprezentance na več kot tisoč kilometrov dolgo pot podal s kombijema …

A ne zgolj razmere, tudi sami treningi so našemu najboljšemu telovadcu prinesli precej optimizma, potem ko se mu na uvodnih treh tekmah svetovnega pokala niti ena sestava ni izšla po željah. »Na teh tekmah sem se ubadal z malenkostmi, potem pa delal velike napake. A stanje se je v Čakovcu stabiliziralo. Sicer pa želim iz vsega izluščiti nekaj pozitivnega in v Ljubljani sta mi denimo najboljši sestavi v celem tednu uspeli prav na tekmi, z malo sreče bi bilo lahko vse skupaj še boljše. Končni rezultat nikakor ni bil takšen, kot bi si želel, a težji del sestave je bil korekten, nato pa je prišlo do nepotrebnega padca osredotočenosti, zato me ne skrbi, da tega ne bi več znal. Oprl se bom na dobre stvari,« je svoj pogled predstavil Bertoncelj, ki ga slabši rezultati pred EP – v Cottbusu je bil po napaki pri seskoku četrti, v Dohi pa po padcu z orodja prav tako kot v Ljubljani šesti – ne skrbijo.

»Tudi lani je bila zgodba podobna, pa se je v Sofiji vse dobro izšlo,« se je osvojitve bronaste kolajne (druge na EP po Birminghamu 2010) spomnil slovenski konjenik, ki ima seveda tudi tokrat pred očmi eno od prvih treh mest. Morda bo priložnost nekoliko lepša, ker ne bo najboljšega tekmovalca na tem orodju v zadnjih letih, Krisztiana Berkija, ki je poškodovan, a ne glede na Madžarovo odsotnost bo vsaka napaka pomenila konec boja za kolajne, saj je kandidatov za visoke uvrstitve še vedno zelo veliko. »Lani se na EP sicer Berkiju ni izšlo za kolajno, a še vedno gre za izjemno zanesljivega, suverenega tekmovalca, tako da bo z njegovo odsotnostjo vsekakor nekoliko lažje, sprostilo se bo eno mesto. A to mi ne bo nič pomagalo, če ne bom nastopil, kot je treba, z oceno 15,000 v kvalifikacijah se lahko le poslovim od tekmovanja. Moj cilj je sicer boj za najvišja mesta, najprej pa dve dobri sestavi, ki to tudi zagotavljata,« pravi pred četrtkovim kvalifikacijskim nastopom – v zadnji, tretji skupini – Bertoncelj, ki je v Montpellieru na EP nastopil tudi pred tremi leti (tedaj je zmagal prav Berki), a nanj nima najlepšega spomina. Na prvenstvo stare celine je takrat sicer odpotoval z boljšim rezultatom, zmago v Dohi, a v Franciji je zbolel za trebušno gripo, tako da z dobro kvalifikacijsko predstavo, na katero je računal, ni bilo nič. Tedaj je ostalo precej grenkega priokusa, vendar o tem ne želi preveč razmišljati, saj je zanj prav vsaka tekma zgodba zase.