Srebro Rajmonda Debevca na domačem EP

Na EP v Apačah je razveselil naš izkušeni strelec Rajmond Debevec in z VK puško leže osvojil srebrno kolajno.

Objavljeno
28. julij 2015 13.10
Strelstvo Debevec
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Apače - Potem ko smo na domačem evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem doslej zaman čakali na vidnejši rezultat slovenskih strelcev, je danes v Apačah le padla kolajna. Osvojil jo je naš najbolj izkušeni reprezentant Rajmond Debevec, bil je srebrn v neoolimpijski disciplini velikokalibrska puška leže na 300 metrov.

Dobitnik treh olimpijskih odličij je na vojaškem strelišču v Apačah zadel 597 krogov. Dva kroga več je zadel Francoz Valerian Sauveplane, tretjeuvrščeni Avstrijec Stefan Raser, ki je na ponedeljkovih eliminacijah zadel vseh 600 krogov, pa je tekmo z enakim izkupičkom kot Debevec končal na tretjem mestu.

»Z današnjim nastopom sem več kot zadovoljen. Kolajna je vedno kolajna, čeprav v neolimpijski disciplini, a zato prva slovenska na domačem evropskem prvenstvu. Na današnji tekmi mi je šlo že malce za nohte, drugo mesto pa je lepa spodbuda pred izjemno pomembno tekmo svetovnega pokala prihodnji mesec v azerbajdžanski Gabali, kjer bom imel zadnjo možnost, da osvojim kvoto za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru,« je dejal Debevec, ki je v šestih serijah po trikrat zadel vseh 100 in po 99 krogov.

Kolajna je dobro tolažba za ponesrečena nastopa z malokalibrsko puško na strelišču na Pragerskem, kjer pa so bile razmere zaradi vročin in vlažnosti zares peklenske. Tokrat mu je bilo vsaj v tem pogledu nekoliko lažje. »Z malokalibrsko puško sem bil pred začetkom evropskega prvenstva zelo dobro pripravljen, nenazadnje sem tudi dvakrat izboljšal državna rekorda ter bi se s tema izidoma zagotovo uvrstil v veliki finale. Žal mi je najbolj zagodlo vreme in neznosna vročina. Razmere so bile za vse tekmovalce enake, a moje 'staro telo', če lahko tako rečem, v tako ekstremnih razmerah ni bilo konkurenčno mlajšim tekmecem,« je še dodal 52-letni Debevec.

Slovenski uspeh sta dopolnila Robert Markoja in Damjan Kandare. Prekmurec Markoja je bil vse do zadnjega strela v igri za odličja, na koncu pa je s 596 krogi zasedel peto mesto, medtem ko je Kandare z enakim strelskim izkupičkom osvojil osmo mesto.

Na ponedeljkovi ekipni tekmi je Slovenija zasedla peto mesto, potem ko je zadela 1779 krogov. Zlato kolajno je osvojila Avstrija (1790), srebrno Francija, bronasto pa Švedska (obe po 1788).

Na Pragerskem je danes na sporedu tudi tekma v trapu. V tej olimpijski disciplini slovenske barve v članski konkurenci zastopajo Boštjan Maček, Denis Vatovec in Ivo Kompan, v mladinski pa Kristian Geč, Tilen Kos Šturm in Miha Nahtigal. Danes bodo na sporedu tri od skupno petih serij.