Štangarjevi še druga kolajna

Judoistka Maruša Štangar je na OI mladih v Nanjingu osvojila še ekipni bron. Dve srebrni odličji za košarkarsko odpravo.

Objavljeno
21. avgust 2014 14.39
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Nanjing - Judoistka Maruša Štangar je na olimpijskih igrah mladih v kitajskem Nanjingu osvojila že drugo kolajno. Potem ko je bila bronasta v posamični kategoriji do 52 kg, je 16-letnica bron osvojila tudi na mešani ekipni tekmi.

Ekipe je sestavljalo po osem judoistov, štirje fantje in štiri dekleta, vsak iz svoje kategorije. Ekipa Xian, v kateri je nastopala Štangarjeva, je v osmini finala prišla do osmih zmag, v četrtfinalu pa do štirih, v polfinalu je vodila že s 3:1 in bila tik pred finalom, a nato klonila trikrat in ostala brez boja za zlato. Na moštveni tekmi ni repešažev, zato je ne glede na rezultat naslednjega obračuna Štangarjeva že z uvrstitvijo v polfinale imela zagotovljeno eno od kolajn.

Slovenska judoistka je v treh nastopih zabeležila prav toliko zmag; najprej je premagala Belorusinjo Uljano Minenkovo, nato Edlene Mondelly iz Haitija, v zadnjem boju pa Argentinko Ayelen Elizeche. »Škoda. Le malo je zmanjkalo, pa bi se prebili v finale. A tudi tretje mesto je velik uspeh in moramo biti z njim zadovoljni. Seveda pa je osvojiti posamično odličje povsem drugače. Primerjave so nehvaležne, a tudi ta kolajna mi veliko pomeni in mi bo ostala v lepem spominu,« je pojasnila borka JK Olimpija, ki je postala prva Slovenka z več kolajnami na poletnih olimpijskih igrah mladih.

Da je današnji dan za slovensko olimpijsko odpravo zares zapisan v zgodovino, pa je poskrbel še košarkarski del. Ela Mičunović se je namreč v okviru košarkarskega tekmovanja »3:3« okitila s srebrom v metanju trojk, medtem ko je bil Žiga Lah srebrn v zabijanju. Za Slovenijo sta to že četrto in peto odličje na mladinskih OI v Nanjingu, bron je osvojila tudi plavalka Nastja Govejšek.

»Res sem vesela. Zadela sem, ko je bilo treba, pa čeprav sem bila živčna in sem čutila nekaj pritiska. Odličje mi veliko pomeni, saj sem si ga močno želela,« je strnila vtise Mičunovića. Dvojno pa šteje srebro Laha, ki si je tik pred zdajci zvil gleženj, a ga je reprezentančna zdravniška služba v manj kot dnevu usposobila. »Na bolečino sem povsem pozabil, čutil sem jo na ogrevanju, nato pa me je vzdušje tako poneslo, da nisem več pomislil nanjo. Fizioterapevtki sta mi izjemno pomagali,« se je smejalo Žigi.