Stevens z odličnim časom za las ob polfinale

Na SP v kratkih bazenih je slovenski plavalec Peter John Stevens na 100 m prsno dosegel osebni rekord, a obstal na 18. mestu.

Objavljeno
06. december 2016 21.47
Britain European Aquatics Championships
Š. Ro.
Š. Ro.

Windsor - Uvodni dan svetovnega plavalnega prvenstva v 25-metrskih bazenih so v slovenski reprezentanci največ pričakovali od Petra Johna Stevensa, ki je nastopil na 100 m prsno. A se, kljub zelo dobremu času, ni uspel uvrstiti v polfinale.

Z dosežkom 58,35 je plavalec kranjskega Triglava potrdil svoj napredek, za dve sekundi izboljšal osebni rekord, pa vendar za dobro desetinko zaostal za polfinalom in bil 18. Študent univerze Tennessee je tudi dosegel drugi najboljši slovenski izid vseh časov na tej razdalji ter se na večni letvici uvrstil za rekorderja Damirja Dugonjića, ob tem pa je postal četrti Slovenec, ki je 100 m prsno preplaval v manj kot minuti. Ob že omenjenih je to doslej uspelo tudi Emilu Tahiroviću in Matjažu Markiču.

»Izid je dober, posebej, ker sem imel v očalih vodo, kar je za nas plavalce zelo moteče in ti vzame koncentracijo. Sicer pa sem plaval popolnoma po načrtih, le na zadnjem obratu sem bil pri podvodnem zavesljaju pregloboko, se ob prihodu iz vode praktično ustavil in tam izgubil veliko časa in polfinale ter seveda vse tisto, kar sem prej pridobil,« je po tekmi povedal 21-letni Stevens.

V bazen sta danes že skočila tudi Gaja Natlačen in Martin Bau, vendar na 200 oziroma 400 m prosto nista ponovila svojih osebnih rekordov oz. se jim približala. Natlačnova, ki ji je disciplina služila kot ogrevanje za 800 m prosto, je z 2:00,98 osvojila 29. mesto med 86 plavalkami, Bau je bil v konkurenci 73 plavalcev s 3:46,52 26. na 400 m prosto.

Velja dodati, da sta imela po dolgem potovanju v Kanado le 24 ur časa za počitek in privajanje na šest ur časovne razlike. »Tega niti nočem izpostavljati. Oba sta lani precej napredovala in tukaj plavala v nosilnih skupinah na zunanji deveti progi. Taktično je to težko, posebej, ko ti tekmeci že po 50 metrih uidejo. Vendarle je povsem drugače plavati v skupini, kjer so tekmeci izenačeni,« je za STA povedal njun trener Gorazd Podržavnik in s tem posredno potrdil, da se njegova tekmovalca v vodi enostavno nista najbolje znašla.

V sredo bo Natlačnova nastopila na 800 m prosto, Bau za ogrevanje pred nastopom na 1500 m prosto na 200-metrski razdalji v kravlu, prvič pa se bo predstavila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki jo čaka štart na 100 m prosto.