Stevensa tokrat ugnal van der Burgh in še šest plavalcev

Peter John Stevens se je po včerajšnjem drugem mestu danes naknadno uvrstil v finale in tam zasedel 8. mesto.

Objavljeno
12. avgust 2015 09.40
Posodobljeno
12. avgust 2015 09.40
iza*Stevens
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Moskva - Mladi slovenski reprezentant in član kranjskega Triglava Peter John Stevens je na današnji tekmi za svetovni pokal v Moskvi zasedel osmo mesto na 100 metrov prsno. Po osebnem rekordu, doseženem v dopoldanskih kvalifikacijah (1:01,58), je popoldne odplaval čas 1:02,06, kar je njegov drugi najhitrejši izid kariere v tej disciplini.

Zmagal je svetovni podprvak Cameron van der Burgh iz Južnoafriške republike, ki je dvajsetletnega slovenskega reprezentanta včeraj kot edini ugnal na pol krajši razdalji. Tokrat je s časom 59,27 slavil s 25 stotinkami naskoka pred Američanom Nicom Finkom, pred Stevensa pa se je zvrstilo še pet plavalcev.

»Dobil sem dobro lekcijo za naslednjič - vedno se razplavaj po vsakem startu. Zjutraj sem mislil, da nisem prišel v finale, mislil, da je konec, nakar se je Uzbekistanec odjavil in je bilo že prepozno, da bi se razplaval. Zelo mi je žal, da sem zapravil priložnost popoldanskega finala za boljši rezultat, vendar me je na žalost v zadnjih 15 metrih stisnilo zaradi jutranje napake po startu in sem upočasnil tempo,« je za STA po tekmi povedal Stevens.

Stevens v finale po odpovedi Mustafina

Če se je edini slovenski predstavnik na prvem plavalnem mitingu po pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Kazanu včeraj brez osebnega rekorda prebil v finale na 50 metrov prsno, je danes dolgo časa kazalo, da bo na dvakratni razdalji ravno obratno.

Šele 20-letni plavalec univerze Tennessee je namreč na svetovnem pokalu v Moskvi v predtekmovanju s časom 1:01,58 skoraj za sekundo popravil osebni rekord, kar pa sprva vseeno ni zadostovalo za preboj v popoldanski finale. Pristal je namreč na devetem mestu, elitno osmerico pa zgrešil za štiri desetinke. Toda pozneje je svoj finalni nastop odpovedal Uzbekistanec Vladislav Mustafin, sprostilo se je torej eno mesto, ki ga je vendarle zasedel edini slovenski predstavnik na mitingu.

Stevens je z napredkom v tej disciplini in v tej sezoni lahko zelo zadovoljen. Tekmovalno leto je namreč začel z osebnim rekordom 1:03,64, aprila je v Torontu lastni mejnik prestavil na 1:02,44, zdaj pa ga je oklestil še za 86 stotink. Spomnimo: mladi Gorenjec je v Kazanu na 50 metrov prsno končal na dvanajstem mestu.

»Z rezultatom sem zelo zadovoljen, sprva je sicer kazalo, da ne bo zadostoval za finale, tudi zato, ker sem bil v skupini, v kateri sem domala plaval sam. Napredek mi daje vedeti, da sem na dobri poti do olimpijskega Ria, do norme A mi manjka zgolj še sekunda, kar mi daje novo motivacijo za delo. Neučakan sem in visoko ambiciozen, saj me le to žene naprej. Če je svetovni rekorder Adam Peaty v dveh letih napredoval za debele štiri sekunde in postavil svetovni rekord, lahko to storim tudi sam,« je v izjavi za STA po polfinalu dejal slovenski reprezentant, ki je danes končal sezono, a bo prost zgolj tri dni, nato se vrača na študij in trening onkraj »luže«. Prva vadba v olimpijski sezoni ga čaka že danes teden.