Štirje mladi etiopski atleti v Eugenu izginili neznano kam

Tudi na atletskem mladinskem svetovnem prvenstvu v ZDA obravnavajo primer prebega športnikov iz tretjega sveta.

Objavljeno
29. julij 2014 11.36
RUN-SPO-IAAF-WORLD-JUNIOR-CHAMPIONSHIPS---DAY-6
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Eugene − Kar mrgoli velikih športnih tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah, predvsem v Evropi in Severni Ameriki, s katerih mediji poročajo o prebegih udeleženk in udeležencev iz tretjega sveta. Tudi atletsko mladinsko svetovno prvenstvo v ameriškem Eugenu, ki se je uspešno končalo tudi za slovensko odpravo, ni bilo izjema.

Ob koncu tekmovanja je namreč neznano kam izginila četverica nadobudnih atletov iz Etiopije, 17-letni fant in tri dekleta, stara od 18 do 20 let. Ameriške oblasti so prepričane, da bodo prebežniki z željo, da bi ostali onkraj luže, zaprosili za azil. »Za zdaj primer obravnavamo kot iskanje izginulih in pogrešanih oseb. Imamo pa informacijo, da so mladi atleti na varnem,« je poudarila Julie Brown, predstavnica Univerze v Oregonu, gostiteljice prvenstva. Pri oregonski policiji so prepričani, da mladi Etiopijci niso zapustili ozemlja pod njeno pristojnostjo.

Zadnji podoben primer se je zgodil v začetku meseca na Hrvaškem, ki je gostila mladinsko svetovno prvenstvo do 20 let za rokometašice. Tri reprezentantke Demokratične republike Kongo se namreč niso hotele vrniti v domovino, ki jo že nekaj časa pretresa državljanska vojna, zato so v želji ostati v Evropski uniji pobegnile iz hotela v bližini Koprivnice.