Strel, Elsner, Tišler, Banfi, Duh ...

Ob današnjem prazniku smo se spomnili velikih imen, ki jih je slovenski šport izgubil v zadnjem letu dni.

Objavljeno
01. november 2013 11.22
mpi*Strel
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Ob današnjem prazniku, dnevu spomina na mrtve, se slovenski šport priklanja velikim imenom, ki so odšla v preteklem letu dni.

Le šest dni pred 83. rojstnim dnevom se je 17. novembra lani poslovil dr. Branko Elsner, ki se je v zgodovino slovenskega nogometa vpisal kot uspešen igralec, trener, selektor in pedagog, ki je pomemben pečat pustil tudi onkraj meja domovine, v Avstriji.

Prav na božični dan je lani preminil slovenski smučarski skakalec, dolgoletni reprezentant in olimpijec Jože Zidar (85 let), ki je po koncu aktivne kariere ostal zvest športu kot dolgoletni skakalni strokovnjak, ki je skrbel za odskočno mizo v Planici.

Za mladega slovenskega spidvejista Matijo Duha je bila usodna dirka argentinskega državnega prvenstva v Bahii Blanci, saj je po hudem padcu in večdnevnem boju za življenje 3. februarja podlegel poškodbam, star komaj 23 let.

28. marec je bil tragičen dan za slovensko alpsko smučanje, saj je v 54. letu starosti umrl nekdanji šampion in dobitnik prve slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih Boris Strel - bronast je bil v veleslalomu leta 1982 v Schladmingu. Po koncu smučarske kariere je nov izziv našel v lastnem smučarskem servisu in šoli smučanja.

Sredi aprila je za posledicami srčnega infarkta v starosti 65 let umrl nekdanji judoist Stanko Topolčnik, ki je svojo polstoletno športno pot preživel kot član JK Impol, njegov največji uspeh - ob enajstih naslovih jugoslovanskega prvaka - pa je bil bron na članskem evropskem prvenstvu v Ostendeju.

V 94. letu starosti je konec junija preminil nekdanji smučarski tekač Tone Pogačnik. Znan je bil kot najstarejši slovenski zimski olimpijec, na OI 1948 v St. Moritzu je bil deveti s štafeto. Tekmoval je tudi v alpskem smučanju.

Drugi julijski dan je vzel nekdanjega nogometaša in trenerja Romana Bengeza, ki je bil tik pred Abrahamom. Največji pečat je (kot igralec ali strateg) pustil moštvoma Olimpije in Ljubljane.

Po težavah s srcem je 3. avgusta slovenski šport izgubil tudi svojega najuspešnejšega paraolimpijca Jožeta Banfija (58 let). Na POI je nastopil petkrat in osvojil šest kolajn, nazadnje pa deloval kot selektor nizozemske moške reprezentance v sedeči odbojki.

19. septembra je v 72. letu starosti zastalo srce nekdanjemu hokejskemu asu Viktorju Vikiju Tišlerju, ki je z Jesenicami osvojil dvanajst naslovov državnega prvaka. Bil je eden prvih, ki so si kruh služili tudi v tujini (Italija, Nemčija).

Pred štirimi dnevi pa je slovenski nogomet izgubil tudi nekdanjega predsednika NZS Mira Samardžijo, starega 72 let, ki je krovno organizacijo vodil med letoma 1978 in 1981.