Svetovni rekorder na 400 m ima raje 100 in 200 m

Atletika: Olimpijski in svetovni prvak Wayde van Niekerk za Delo o Riu, Boltu, novih izzivih.

Objavljeno
19. junij 2017 23.26
Saša Verčič
Saša Verčič
Velenje – Največji slovenski atletski miting, velenjski, je v preteklosti gostil že precej zvenečih imen, a tokratni glavni gost je vendarle na posebni ravni. Danes bo namreč na 100 metrov nastopil svetovni rekorder v teku na 400 metrov (43,03) Wayde van Niekerk, ki je lani v Riu poskrbel za enega od vrhuncev olimpijskih iger. Včeraj je spregovoril posebej za Delo.

Kako to, da takšen zvezdnik izbere tako majhen miting, kot je velenjski?

Gre za stopnjevanje forme do avgustovskega SP. To je bila ena od dobrih priložnosti za nastop na 100 m, ni potrebno dolgo potovanje iz pripravljalne baze v Italiji. Preveril bom, kako sem pripravljen, in se nato vrnil na delo.

Pred kratkim ste dosegli državni rekord na 200 m, ga boste danes skušali še na 100 m ali pa teči osebni rekord, ki zdaj znaša 9,98, kar bi bil potem najhitrejši tek v Velenju?

Odvisno od vremena, od telesa, veliko napornega dela je za mano. Do zdajšnjega rekorderja Akanija Simbineja čutim veliko spoštovanje, veliko dela bo še potrebnega, da ga prehitim. Si pa v Velenju vsekakor želim tek pod 10 sekundami.

Se vam je življenje po OI obrnilo na glavo?

Seveda se je marsikaj spremenilo, a želim ostati takšen, kot sem bil prej. Zanimajo me iste stvari kot prej, delam enako kot prej, ne želim, da bi vse skupaj preveč vplivalo name.

Kako se danes spominjate velikega finala?

Vsekakor je bil nekaj posebnega. A pri tej starosti se ne morem ozirati v preteklosti, 2016 je za nami, tu je 2017. Pred mano so novi cilji, novi izzivi in na to se osredotočam. Želim si izboljšati nekatere osebne rekorde in nastopati bolje, kot sem lani.

Je za vas dosežek še kaj večji, ker ste zmagali na osmi stezi, kar na OI in SP v teku na 400 metrov še ni uspelo nikomur ...

Nekaj posebnega je, a delo je bilo treba opraviti, ne glede na to, na kateri stezi sem tekel. Tedaj je bila na popoln dan in v popolni tekmi to popolna steza, ne bi je zamenjal.

Na SP v Londonu pa boste lovili dvojni naslov, na 200 in 400 m ... Zaradi vas je IAAF tudi spremenila spored prvenstva.

Da, zaprosili smo za prilagoditev in odobrili so jo. Vsekakor je vredno poskusiti. To bo poseben izziv, zanima me, kaj zmore moje telo. Ne moreš se zadovoljiti s trenutnim stanjem, treba se je vedno znova izzivati, si postavljati nove cilje.

Ste žalostni, ker Bolt na SP ne bo nastopil na 200 m in se ne bosta mogla pomeriti v neposrednem dvoboju?

Ne bi rekel, da sem žalosten, o tem nisem razmišljal v tej smeri. Za šport je Usain naredil ogromno, zasluži si veliko spoštovanje, velik navdih je za atlete. Lahko mu letos le vsi izkažemo čast in se mu zahvalimo za vse, kar je naredil za našo panogo. Atletiko in spektakel je dvignil na novo raven, zavoljo njegovega slovesa bo letošnje leto kar žalostno. A šport bo šel naprej in mi moramo nadaljevati, kjer je on končal.

Po njegovem slovesu bo nastala velika praznina. Ste vi nared, da jo zapolnite?

O tem, kateri bo naslednji superzvezdnik, bodo morali odločiti navijači. Nadzorujem samo tisto, kar je v moji moči, in to ni. So pa moje predstave na stezi, moji časi. Če bom naslednji obraz svetovne atletike, bom seveda to sprejel z velikim ponosom in negoval ta sloves.

Bolt je tudi velik zabavljač, vi pa niste ravno znani po tem.

Zame šov ni pomemben. Usain je Usain, ne moremo biti vsi Usaini, lahko smo le najboljši van Niekerki, Farahi, Lavillenieji ...

Imate res raje teka na 100 in 200 m kot na 400 m?

Da. Nikoli si nisem mislil, da se bom ukvarjal s 400 m. Šele zadnja štiri leta se jim bolj posvečam, moji časi so se stopnjevali in me pripeljali do točke, na kateri sem danes. In ko lahko izbiram nastope, ki si jih res želim. Hkrati je zelo pomembno, da še vedno delam na 400 m, saj želim tudi tu še napredovati.

Sta svetovna rekorda na 100 in 200 m želja ali cilj?

Še zelo daleč sem, bom pa vsekakor v to vložil veliko dela, upam, da se bo to poznalo na mojih tekih, in bomo videli, kam me bo to pripeljalo.

Kaj vam pomeni, da ste kot edini doslej pretekli 400 metrov pod 44 sekundami, 200 m pod 20 in 100 m pod 10?

Vsekakor je to velik dosežek. Še posebej, ker nikomur drugemu to ni uspelo. Vsak si želi pisati na novo zgodovino, se za vedno zapisati v anale nekega športa. Veseli me, da sem premagal vse te meje, zdaj je pomembno, da zadržim standarde, ki sem jih postavil v teh letih.

Kaj pa tek na 400 m pod 43 sekundami?

Če pogledate čas, je samo tri stotinke prek 43 ... In ker vedno vsi stremimo k temu, da smo še boljši, je naslednji možni korak samo to.

Kako bi opisali svoj odnos s trenerko, ki šteje krepko prek 70 let. Precej nenavadna kombinacija ...

Zelo dobro se razumeva, od nje sem se zelo veliko naučil. Je oseba, ki ji lahko zaupam, ima popolno osebnost. Ona opravlja svoje delo in hkrati pusti, da jaz opravljam svojega. Imava unikaten, a dober odnos. Zaupanje med nama je zelo močno.

Štejete le 24 let, pa ste že svetovni rekorder, svetovni in olimpijski prvak. Ciljev imate verjetno še zelo veliko?

Cilji so brezkončni. Pomembno je, da nimamo v glavah nikakršnih omejitev, treba je rasti in dosegati vse, kar je možno, dokler je možno. Rad izkoriščam ponujene priložnosti, se jih ne ustrašim. Težko bi ubesedil svoje cilje, si pa želim čim uspešnejšo kariero.