Taljat in Božič tretja v Cardiffu

Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na uvodni tekmi svetovnega pokala med dvojci zasedla tretje mesto.

Objavljeno
23. junij 2013 14.22
SOLKAN SLOVENIJA 8.9.2012 KAJAK KANU V SOLKANU SASO TALJAT IN LUKA BOZIC FOTO JOZE SUHADOLNIK
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Cardiff - Slovenska veslača Luka Božič in Sašo Taljat sta na uvodni tekmi svetovnega pokala v Cardiffu osvojila tretje mesto med kanuji dvosedi.

Slovenca sta v finale napredovala kot sedma, tam pa prikazala odlično veslanje in zaostala le za slovaškima zmagovalcema Pavolom in Petrom Hochschornerjem ter Britancema Davidom Florenceom in Richardom Hounslowom.

»Tako kot lani smo se na zmagovalne stopničke uvrstili isti trije čolni, le v malo drugačnem vrstnem redu. Odpeljala sva tako kot sva si zadala, z izjemo manjše napake v osmih protitočnih vratih. Ampak za zmago bi bilo danes kar koli premalo, ker sta bila Hochschornerja res premočna. Z najinim nastopom sva zadovoljna. Formo sva stopnjevala, iz dneva v dan nama je šlo bolje, tako da se je na koncu dobro izšlo. Če izvzamem EP, kjer je bilo, kot da ne bi znala tekmovati, se je s svetovnimi pokali kar dobro začelo. Kot kaže, se na tekmo pripraviva drugače kot za treninge in znava odpeljati tako, kot je treba. To prinaša razbremenitev in potrditev, da sva tudi z novim čolnom drugega proizvajalca lahko konkurenčna. Nekoliko sva se bala, da v tem čolnu ne bova mogla izkoristiti vsega najinega potenciala, ampak sedaj sva lahko brez skrbi,« je povedal Taljat.

Z Božičem sta s tretjim mestom znova potrdila, da se v Cardiffu odlično počutita, saj sta tam lani osvojila drugo mesto, Božič pa se je včeraj izkazal s šestim mestom v kanuju enosedu.

V Cardiffu je bila danes na sporedu tudi finale kajakašic, kjer Slovenija ni imela predstavnice. Zmagala je domačinka Elizabeth Neave (97,93), druga je bila Slovakinja Elena Kaliska (+0,38) in tretja Nemka Cindy Pöschel (+2,32). Slovakinja Jana Dukatova, najhitrejša iz polfinala, je bila s pribitkom dveh sekund šele osma (+5,24).

Dve drugi mesti v ekipnih preizkušnjah

Sledile so še ekipne preizkušnje kanuistov in kajakašev. Tako kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže
Berčič, kot kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Martin Albreht so ekipno preizkušnjo končali na drugem mestu.

Kanuisti so zaostali le za Nemci, na tretje mesto pa so se uvrstili Francozi. Pri kajakaših so se pred Slovence uvrstili zmagovalci Nemci in drugouvrščeni Poljaki.

Slalomisti se bodo sedaj preselili v nemški Augsburg, kjer jih prihodnji konec tedna čaka naslednja tekma svetovnega pokala.

Rezultati moških dvojcev (C2)

1. Pavol Hochschorner/Peter Hochschorner (Svk) 97,96

2. David Florence/Richard Hounslow (VBr) +1,53

3. Sašo Taljat/Luka Božič (Slo) +1,73

4. Timothy Baillie/Etienne Stott (VBr) +2,34

5. Tomaš Kučera/Jan Batik (Svk) +3,56

 

Kajakašice (K1)

1. Elizabeth Neave (VBr) 97,93

2. Elena Kaliska (Svk) +0,38

3. Cindy Pöschel (Nem) +2,32

4. Nouria Newman (Fra) +4,61

5. Jessica Fox (Avs) +4,70