Tarnal zaradi rame, sodnikov in Floyda

Boks: Manny Pacquiao menil, da bi moral zmagati, ker naj bi bil boljši od Floyda Mayweatherja.

Objavljeno
04. maj 2015 13.59
BOXING-WORLD/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Las Vegas – Najdražji dvoboj v zgodovini boksa, po katerem naj bi si Floyd Mayweather in Manny Pacquiao razdelila celo 400 milijonov dolarjev (!?), ni postregel s spektakularno predstavo, kakršno so si mnogi obetali. Ameriški šampion je bil pač za bolj razburljivo borbo enostavno prehiter (z nogami), filipinski narodni heroj pa premalo natančen in učinkovit.

Mayweather je boksal po svojem preizkušenem receptu – večinoma z varne razdalje, pri čemer je s pridom izkoriščal svoje hitre noge in večji razpon rok (183 : 173 cm). Z njima – zlasti s prednjim levim udarcem – je pridno nabiral točke in kot za stavo sebi v prid odločal runde, tako da na koncu ni bilo dvoma o zmagovalcu.

To je pokazala tudi sodniška razglasitev, po kateri so vsi trije točkovalci presodili v korist 38-letnega Američana. Razlika 118:110, ki jo je videl Dave Moretti, je bila morda res prevelika, zato pa sta bila s po 116:112 bolj realna preostala sodnika Burt A. Clements in Glenn Feldman.

Da je Mayweather povsem zasluženo slavil še 48. zaporedno zmago (26 jih je dosegel z nokavtom) in Pacquiao doživel šesti poraz (ob 57 zmagah ima v svoji statistiki tudi 2 neodločena izida), kaže tudi razmerje udarcev. »Lepotec« iz Las Vegasa, ki si je sam nadel vzdevek »Denar«, jih je sprožil 435 in zadel 148, od Pacquaovih 429 udarcev pa jih je »cilj našlo« zgolj 81.

Bilanca 36-letnega Filipinca je bila tako klavrna tudi zato, ker se je dve leti starejši Američan, ki slovi po svojem tehnično dovršenem obrambnem slogu, spretno izogibal njegovim udarcem – tudi tako, da je glavo preprosto »skril« za ramo. Če pa se mu je že »Pac Man« preveč približal, se je spet umaknil na varno, kar so njegovi kritiki, ki jih tudi med 16.800 gledalci v razprodani dvorani hotela MGM Grand ni manjkalo (žvižgi), označili za »beg po ringu«.

Tako je dvoboj videl tudi razočarani Pacquiao, ki se je le stežka sprijaznil s porazom. »Moram reči, da je res frustrirajoče, če tekmec ves čas beži pred teboj in ga nikakor ne moreš ustaviti,« je priznal filipinski zvezdnik, ki je celo menil, da bi moral zmagati.

»Floyd je storil premalo, da bi dobil ta dvoboj. V njem zagotovo ni prevladoval,« je ocenil in razkril, da ga je ovirala tudi desna rama, ki naj bi si jo poškodoval že marca. »Stanje se je sicer odtlej izboljševalo iz dneva v dan, vendar pa sem v tretji rundi spet začutil bolečine, zaradi katerih se nisem mogel boriti tako, kot smo si zamislili. Nočem se izgovarjati, a težko je na takšni ravni boksati zgolj z eno roko,« je še potarnal »Pac Man«, ki se bo – potem ko je izgubil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po različici WBO – lahko tolažil s čekom za najmanj 100 milijonov dolarjev.

Mayweather, ki je za zmago, za katero je moral – kot je sam dejal – dati vse od sebe, se je na tekmečeve pritožbe odzval v svojem slogu: »Če bi Manny zmagal, bi mu čestital in rekel: 'Zasluži si moje spoštovanje, bil je boljši.' Kaj naj rečem, tudi moji rami sta bili poškodovani, roki prav tako. Kljub temu sem našel pot do zmage ...«