Teja Belak prva slovenska telovadka v finalu osmerice na EP

Mlada slovenska telovadka je v Moskvi dosegla nov mejnik v slovenski gimnastiki. Finale jo skupaj z Bertonceljem čaka v soboto.

Objavljeno
18. april 2013 20.09
D. O., Delo.si/STA
D. O., Delo.si/STA

Moskva - Telovadka Teja Belak je v kvalifikacijah gimnastičnega evropskega prvenstva v Moskvi poskrbela za nov mejnik. Potem ko je na preskoku postala prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala, si je danes prvič v karieri na veliki tekmi pritelovadila finale elitne osmerice. Kljub ponesrečenemu nastopu je s povprečjem 13,799 točke zasedla 7. mesto.

A ne mlada telovadka ne njen trener po opravljenem nastopu nista verjela, da se ji bo uspelo prebiti v finale, ki je bil zadnja leta dolgo prezahteven podvig za slovenske telovadke. Belakova je namreč prvi skok odlično opravila in prejela 14,333 točke, pri drugem skoku, zanjo lažjem, pa je doskočila v preval, kar šteje za veliko napako. A povprečje obeh ocen (za drugi ponesrečen skok je prejela 13,266) je bilo dovolj, da se je s sedmim dosežkom prvič v karieri prebila v finale EP. Blizu je bila že lani, ko je bila rezerva, letos pa je prebila led in se uvrstila med najboljše telovadke stare celine.

Ko se obrestuje garaško delo...

»To smo načrtovali in za to smo garali. A treba je reči, da je bila danes sreča na naši strani. Vedel sem, da če bo Teja naredila oba skoka, ji uvrstitev v finale ne more uiti, ampak nisem pa vedel, da je tako dobra, da bo med prvih osem, tudi če pade,« je po koncu tekme nejeverno z glavo zmajeval selektor ženske vrste Andrej Mavrič.

Tudi Belakova kar ni mogla verjeti, kakšen podvig ji je uspel. »Utrujena niti nisem, bolj me je bilo strah. Toliko treme, kot sem imela danes, je še nikoli nisem imela. Pred tekmo sem zamenjala vrstni red obeh skokov, saj mi je šel na treningih drugi bolje od rok, na koncu pa se je izkazalo, da sem 540-stopinjskega bolje izvedla. Z rezultatom sem zadovoljna, saj sem se prebila v finale, a obenem nisem, ker mi je zelo žal, da sem pri drugem skoku padla,« je takoj po nastopu v moskovskem olimpijskem športnem centru povedala najboljša slovenska telovadka.

Ko je drugi skok doskočila v preval, si Belakova niti v sanjah ni upala pomisliti, da bi se vseeno lahko prebila v finale: »Kje pa! Prepričana sem bila, da mi bo spet le malo zmanjkalo. Tudi ko se je na semaforju že izpisala ocena, nisem vedela, da sem notri med elitno osmerico. Šele ko mi je Saša (Golob, op. STA) povedala, da mi je uspelo, sem bila zelo vesela.«

Finalni nastop jo čaka v soboto

Za zdaj se telovadka, ki bo 22. aprila dopolnila 19 let, še ne zaveda prav dobro, kaj ji je uspelo - postala je prva slovenska ženska finalistka najboljše osmerice v zgodovini. »Zdaj se sploh še ne zavedam, kaj sem dosegla, nimam še kakšnega posebnega občutka. Najbrž bo vse prišlo za menoj, ko bom doma v miru strnila vtise,« je še dodala Belakova, ki jo finalni nastop - tako kot Saša Bertonclja na konju z ročaji - čaka v soboto.

Razočarana Golobova: Nimam izgovora

Poleg Belakove, ki je za ogrevanje nastopila tudi na gredi in z oceno 12,133 točke zasedla 30. mesto, je danes na parterju tekmovala tudi Saša Golob. Nastop se ji ni posrečil in 36. mesto ter ocena 12,033 točke sta bila zanjo daleč od pričakovanj. »Jaz sem zelo razočarana. Predvsem zato, ker sem sem na evropsko prvenstvo prišla samo zaradi enega orodja, parterja, za to sem trdo trenirala, nastop pa mi ni uspel. In to je meni osebno res grozen občutek,« je po koncu tekme komaj zadrževala solze Golobova in ocenila predstavo: »Prvi dve diagonali sta bili res super in sploh ne vem, kaj se je na koncu zgodilo. Malo me je zmanjkalo. Morda sem mislila da je že konec vaje, pa je še ni bilo. Ne vem? Nimam kakšnega pametnega izgovora.«

V uteho ji je lahko vsaj to, da ji je Mednarodna gimnastična zveza (Fig) priznala svojo prvino na parterju D-težavnosti. Gre za ritmično prvino, ki ji je uspela na treningu in sta jo skupaj s trenerko Ljudmilo Korolenko pred EP prijavili komisiji, ta pa jo je potrdila in ji namenila težavnost D-stopnje.