Telovadci v Anadio s pogledom na skupni seštevek

Od danes do nedelje tekme svetovnega pokala v športni gimnastiki na Portugalskem.

Objavljeno
29. maj 2014 03.58
Tea Belak Ljubljana 18.4. 2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Po evropskem prvenstvu v Sofiji, ki je z bronasto kolajno Saša Bertonclja prinesla uspeh tudi slovenski gimnastiki, se sezona svetovnega pokala nadaljuje že danes s tekmo v Anadii. A to bo – v skladu z nenavadno logiko mednarodne zveze – tudi ena zadnjih letošnjih preizkušenj, točke za skupni seštevek pa še toliko pomembnejše.T

Sašo Bertoncelj je po prihodu iz Bolgarije, kjer je na konju z ročaji osvojil drugi bron na prvenstvih stare celine, zgolj enkrat prenočil doma, v torek zgodaj zjutraj se je že odpravil na Portugalsko. In sicer kot edini od finalistov na konju, konkurenca bo močno oslabljena, idealna priložnost torej za našega telovadca, da popravi letošnji iztržek, ko se je v štirih tekmah na tej ravni »zgolj« enkrat prebil med trojico (za končno lestvico štejejo štirje najboljši rezultati). »Kot vedno tudi tokrat merim na eno od prvih treh mest, ki ga lahko osvojim z dobrim nastopom. Je pa vse skupaj vsekakor naporno, po takšni tekmi, kot je finale evropskega prvenstva, izgubiš malce energije, ostrine, upam pa, da mi bo sama preizkušnja vlila novo motivacijo,« pravi Bertoncelj, ki ima sicer prihodnji teden v načrtu tudi nastop na pokalu Slovenije – ker se mu to pač zdi pravilno. Gorenjec je ta čas v skupnem seštevku svetovnega pokala na 3. mestu, za Hrvatoma Filipom Udetom in Robertom Seligmanom, ki ju na Portugalskem ni, je pa slednji v vodstvu za zdaj nedosegljiv.

Bertonclja čakajo kvalifikacije danes, prav tako kot Roka Klavoro, Žigo Šilca in Luko Kiška, jutri še Mitjo Petkovška, vodilnega v skupnem seštevku na bradlji, ter Alena Dimica. Slovenija se je torej na Portugalsko odpravila v polni zasedbi, in sicer kot ena redkih. »Treniramo zato, da tekmujemo. Upam, da bomo čim bolje izkoristili formo, ki smo jo načrtovali za EP,« je odločitev za odhod v Anadio pojasnil selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič.

Tudi ženski del je »popoln«, saj bodo nastopile Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn, ki je vskočila namesto Saše Golob, ki ima študijske obveznosti. »Teja bi morala po EP na operacijo, a bo šla po tej tekmi. Letos je na preskoku vpisala tri zelo dobre rezultate, če bi še enega, bi bilo to dovolj za skupno zmago. V Anadii bo nastopila z lažjima skokoma, saj bo to glede na konkurenco povsem dovolj,« je o telovadki, ki v svetovnem pokalu vodi tako na preskoku kot na gredi, dejal njen trener Andrej Mavrič. Golobova je medtem vodilna na parterju, Kysselefova pa 3. na preskoku.

Anadia sicer gosti peto letošnjo tekmo svetovnega pokala, očitno pa bo to tudi predzadnja. Do slovenske reprezentance so namreč v Sofiji prišle informacije, da je avgustovski Gent odpovedan zaradi premajhnega zanimanja, tako da ostane le še novembrska tekma v Medellinu v Kolumbiji, za katero v moškem delu ne načrtujejo, da bi se je udeležili, oziroma zgolj v skrajnem primeru, če bi res potrebovali točke, o tem bolj razmišljajo pri ženskah. In sicer kot »zamenjavi« za svetovno prvenstvo, saj visoka skupna uvrstitev v svetovnem pokalu prinaša veliko več kot povprečen rezultat na SP. Ob kolumbijski postaji je tako v koledarju FIG v drugem delu sezone le svetovno prvenstvo, kar je seveda težko razumljivo načrtovanje vodilnih mož, Slovenci pa bodo skušali primeren ritem vzpostaviti z nastopi na manjših tekmah.