Terčeljeva, Savšek in Kauzer med najboljšimi v Solkanu  

V Solkanu se je s kvalifikacijami mednarodne slalomske tekme za točke ICF začela letošnja kajakaška sezona.

Objavljeno
21. marec 2015 21.01
Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Solkan - S kvalifikacijami mednarodne slalomske tekme za točke ICF se je v Solkanu začela letošnja slalomska sezona. Na Soči je nastopilo več kot 250 čolnov, predstavili pa so se tekmovalci in tekmovalke iz dvanajstih držav. V nedeljske polfinalne boje ICF tekme se je uvrstilo 19 slovenskih čolnov.

Med kajakaši je bil Peter Kauzer drugi, Benjamin Savšek je bil najhitrejši kanuist, med kajakašicami pa je bila najboljša Eva Terčelj.

Najbolj številčna je bila kategorija kajakašev, kjer se je na start podalo več kot 120 tekmovalcev. V kvalifikacijah se je na prvo mesto uvrstil Nemec Paul Böckelmann, nekaj manj kot sekundo pa se je za njim uvrstil povratnik po težji poškodbi Kauzer.

Prvo trojico je zaokrožil Italijan Andrea Romeo. Brez večjih težav so si nedeljski polfinale tekme za razvrstitev na lestvici ICF zagotovili tudi Martin Srabotnik s petim rezultatom, Martin Albreht z osmim in Vid Kuder Marušič z desetim časom kvalifikacij. Nekoliko presenetljivo je izpadel Simon Brus, brez nedeljskega nastopa pa je ostal tudi nekdanji slovenski reprezentant Jure Meglič, ki sicer že drugo sezono tekmuje za Azerbajdžan.

V konkurenci kanuistk bo Slovenija v nedeljo imela obe predstavnici - Nino Bizjak in Aljo Kozorog. Najhitrejša je bila sicer Nemka Lena Stöcklin, druga je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa še ena Nemka Andrea Herzog.

Za najboljši rezultat med kanuisti je poskrbel svetovni podprvak Benjamin Savšek, ki je najbližjega zasledovalca Franza Antona iz Nemčije prehitel za kar 3,34 sekunde. Na tretjem in četrtem mestu sta se zvrstila Jure Lenarčič in Anže Berčič, ki pa sta za Savškom zaostala za več kot štiri sekunde.

V polfinale sta se prebila tudi Žiga Taljat, ki je bil 13., in Jakob Jeklin kot 14. Po napaki v prvi kvalifikacijski vožnji je v drugi moral znova nastopiti Blaž Cof, ki pa nato ni imel težav in bo nastopil tudi v nedeljo.

Tako kot pri kanuistih je tudi v konkurenci kajakašic s solkansko progo najbolje opravila slovenska tekmovalka. To je uspelo Ljubljančanki Evi Terčelj, ki je sprva sicer prejela 50 kazenskih sekund, a so po ponovnem ogledu sodniških listov ugotovili, da napake ni bilo. Članica KKK Ljubljana, ki bo letos sodelovala z novim trenerjem - pred dnevi se je za sodelovanje dogovorila z Alešem Kudrom, je bila 85 stotink sekunde hitrejša od reprezentančne kolegice Urše Kragelj. Ajda Novak je bila peta, Neža Vrevc 14., Alja Kozorog 16. in Beti Medved 19.

Nov nastop čaka tudi mladi kanuistični dvojec Tine Kancler/Jakob Jež. Domačina iz solkanskega kluba sta bila tokrat edina slovenska predstavnika med dvojci, saj se Luka Božič na novo sezono trenutno pripravlja v francoskem Pauju, Sašo Taljat pa si je tekmovanje ogledal z brega. Kancler in Jež sta opravila brez dotikov, kar ju je uvrstilo na šesto mesto. Najboljša sta bila nemška reprezentanta Franz Anton in Jan Benzien.