Težava ni bila v glavi, telo se je odzvalo po svoje

Na EP v strelstvu z zračnim orožjem v Mariboru brez slovenske uvrstitve v finale. Preveliko breme domače tekme.

Objavljeno
11. marec 2017 01.15
DVORŠAK Živa, 10.3.2017, Maribor [živa dvoršak, strelstvo]
Mojca Finc
Mojca Finc
Maribor – Slovenski strelci so si na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem pod Pohorjem naložili preveliko breme. »Vsak niz se enkrat konča. Včasih s tem, da se krivulja obrne navzgor, drugič navzdol,« je prvi obstanek v kvalifikacijah, odkar na EP strelja v članski konkurenci, komentirala slovenska adutinja Živa Dvoršak.

Ljubljančanka se je z včerajšnjo izjemo na vseh štirih EP z zračnim orožjem, na katerih je nastopila od leta 2012, prebila v finale. V Mariboru sta ji do uvrstitve med osmerico manjkala 2,1 kroga. Rezultat 414,5 ji je prinesel 19. mesto (102.2, 104.7, 104.0, 103.6). Motivacija je bila visoka, kljub samozaupanju, izkušnjam s preteklih EP in dobrim pripravam jo je premagala trema, tekmo je začela v krču.

»Težava ni bila v glavi, tokrat se je telo odzvalo po svoje. Prvi trije streli so bili odločilni, v nadaljevanju jih ni bilo mogoče nadomestiti,« je potegnila črto pod nastopom. Njena trenerka Polona Sladič je dan pred preizkušnjo opozorila, da bo ključno prepričanje, da se ji na strelski črti ne more zgoditi nič hudega. »To sem imela v mislih. Kljub izkušnjam na velikih tekmovanjih sem ji, tik preden se je začelo, dejala, da imam prav vsakič, ko stopim na strelišče, občutek, da bom zgrešila tarčo. Čeprav vem, da to ne drži. Ko sprožim prve strele, vidim, da se puška še vedno normalno odziva, da je tarča še vedno enaka in da še vedno znam zadeti v sredino,« je razpredala dvakratna olimpijka.

Sladičeva je bila ob neizpolnjenem cilju zadovoljna, da se po poraznem začetku – najslabša sta bila prvi (9,2) in tretji strel (9,5) – njena tekmovalka ni »razpadla« in pospravila puško v kot, ampak se sestavila, zbrala in nadaljevala solidno. »Če bi streljala v prvi seriji kot v ostalih treh, bi se uvrstila v finale. V podzavest so se zasidrala visoka pričakovanja zaradi domačega terena in dejstva, da doslej na EP ni izpustila nobenega finala. Ta pritisk je bil očitno prevelik v začetnih strelih in ni ga zdržala. Škoda, tudi prireditelj bi si zaslužil eno slovensko uvrstitev v finale,« je komentirala nastop 25-letnice, ki so jo na tekmi spremljali tudi starši in prijatelji. Njihovo prisotnost je odmislila in s tem dosegla veliko psihološko zmago. Sladičevo veseli, da je Ljubljančanka spremenila odnos do vzponov in padcev. Na poraze se več ne odziva negativno in travmatično, ampak skuša iz njih potegniti nekaj pozitivnega, se kaj naučiti.

Če je bila Dvoršakova 100-odstotno osredotočena na izvedbo, pa so misli v vse smeri švigale v glavi Kevina Vente. Živčnost je bila premočna. »Priznam, da mi je težko streljati pred domačim občinstvom, lažje je v tujini. Tekma se mi je ponesrečila, a nič hudega, še bo priložnosti, gremo naprej!« je povedal strelec iz Ormoža, ki ga je od finala ločilo 6 krogov, zasedel je 38. mesto (572).

Danes bodo s puško tekmovali Željko Moičević, Robert Markoja in Benjamin Jodl, s pištolo pa Katja Vodeb, Majda Raušl in Denis Bola Ujčič. Preizkušale se bodo tudi mešane ekipe.