Tina Maze, Peter Prevc in NK Maribor (VIDEO)

Športne blagovne znamke leta v Sloveniji so Peter Prevc (prvič), Tina Maze (petič) in NK Maribor (tretjič zapored).

Objavljeno
20. november 2014 20.21
Posodobljeno
20. november 2014 20.39
dma-Maze
Neža Adamič
Neža Adamič
Portorož - V okviru konference Sporto o marketingu in sponzorstvih v športu, ki danes in jutri poteka v Portorožu, so razglasili tudi najboljše športne blagovne znamke iztekajočega se leta v Sloveniji. Priznanja so prejeli olimpijska junaka, smučarski skakalec Peter Prevc (prvič) in že petič alpska smučarka Tina Maze, tretjič zapored pa tudi nogometni šampion Maribor. Javnomnenjsko raziskavo, na podlagi katere določijo dobitnike, so izvedli v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji glede na priljubljenost, prepoznavnost in marketinško uspešnost športnice, športnika in športnega kluba. Na Hrvaškem so se z nagradami okitili teniški igralec Marin Čilić, atletinja Sandra Perković ter hokejski klub Medveščak, v Srbiji pa v ospredju tudi letos ostajajo teniška igralca Ana Ivanović in Novak Đoković ter košarkarski klub Partizan.

Med 33 projekti v štirih razpisanih kategorijah je med tistimi, ki so zasnovali izjemne projekte na področju sponzorstev in marketinga v športu ter z njimi celotni jadranski regiji postavili visoka merila načrtovanja in izvajanja športno-marketinških aktivnosti, nagrajence že tretje leto zapored izbralo Društvo za marketing Slovenije z mednarodno žirijo.

V kategoriji »Najboljše digitalno komuniciranje« je dobitnik #slochi (prijavitelj: Olimpijski komite Slovenije). Žirijo je prepričalo njegovo spremljanje olimpijskih iger v realnem času tako iz zakulisja kot na prizorišču, vključevanje športnikov in proaktivna integracija sponzorjev v marketinške aktivnosti, s čimer je dosegel uspeh v svetovnem merilu.

Nagrajenec v kategoriji »Najboljše športno-medijsko partnerstvo« je Planet Siol.net in Volkswagen 19. Ljubljanski Maraton (nosilec pravic: Volkswagen 19. Ljubljanski Maraton, sponzor: Planet Siol.net, prijavitelj: TSmedia d.o.o.). Z zgodbami, v katerih se je lahko našel vsak posameznik, in z inovativnim vpletanjem udeležencev maratona v komunikacijo, podprto z dobro izkoriščeno tehnologijo in odlično pokritostjo maratonskega dogajanja, so žirijo kot edini prijavljeni v kategoriji prepričali, da lahko globalen pristop deluje tudi na lokalni ravni.

»Najboljše komuniciranje športnih subjektov« je Slovenski Sochi 2014 (prijavitelj in nosilec pravic: Olimpijski komite Slovenije). Navdušil je s celovito kampanjo, integracijo sponzorjev v vse marketinške aktivnosti, enotno platformo za sponzorje in inovativnim »merchandisingom«.

»Najboljše športno sponzorstvo« pa je Predani korakom (sponzor: Zavarovalnica Tilia, nosilec pravic: Volkswagen 19. Ljubljanski maraton, prijavitelj: Zavarovalnica Tilia & Agencija S.V. - RSA). Žirija jih je nagradila za visoko raven združevanja marketinga in družbene odgovornosti ter dobro povezavo vrednot blagovne znamke s projektom.

Projekti iz posamezne države prijaviteljice, ki so v kategoriji »Najboljše športno sponzorstvo« prejeli najvišje ocene, so se avtomatsko uvrstili na tekmovanje Evropskega sponzorskega združenja v kategoriji »Best of Europe«, ki bo potekalo januarja v Londonu. Vključno s slovenskim projektom se bosta dogodka udeležila tudi hrvaški Trenerji velikega srca in srbski Vip beach master 2014 (VBM 14).