Tina Maze v finalu s Pärsonovo, Casillasom, Xavijem ...

Alpska smučarka Tina Maze je finalistka za nagrado princa Asturije v kategoriji šport 2012.

Objavljeno
03. september 2012 15.38
TINA MAZE
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - S španskega veleposlaništva so sporočili, da je slovenska alpska smučarka uvrščena med finaliste za prestižno nagrado princa Asturije v kategoriji šport. Mazejeva se bo za nagrado potegovala skupaj z nekaterimi odmevnimi športnimi imeni, med drugimi so med finalisti tudi švedska smučarka Anja Pärson, španska nogometaša Iker Casillas in Xavi Hernández, avstrijski alpinist Reinhold Messner, med športnimi institucijami pa legendarni golf turnir Ryder Cup in maraton v New Yorku.

V skladu s pogoji nagrade Príncipe de Asturias, bodo nagrado podelili »posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način preko svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, uzaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Špansko veleposlaništvo ob tem verjame, da Mazejeva resnično pooseblja vse naštete vrednote na najvišji stopnji in tako postane resnična »slovenska ambasadorka« v svetu.

Nagrajenec bo prejel kip Joana Mirója, denarno nagrado 50.000 evrov, priznanje in insignijo. Prejemniki navedene nagrade v različnih kategorijah so priznane svetovne osebnosti kot so Nelson Mandela, Daniel Barenboim, Umberto Eco, Jürgen Habermas, Lance Armstrong, Rafael Nadal, UNHCR, Amos Oz, Norman Foster in Steffi Graf.