Tina Trstenjak evropska prvakinja, Roku Drakšiču slovenski dvoboj za bron

Za 25-letno slovensko judoistko je to že četrto odličje z evropskih prvenstev, Drakšič v malem finalu odpravil Hojaka.

Objavljeno
22. april 2016 10.41
Posodobljeno
22. april 2016 10.41
JUDO-EURO-2016-WOMEN-63KG
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Kazan - V dvorani Tatneft, ki gosti letošnje evropsko prvenstvo v judu, je bila danes - kar zadeva Slovence - v središču pozornosti Tina Trstenjak. Ne zaman: najboljša judoistka na svetu v kategoriji do 63 kilogramov se je namreč ovenčala z naslovom evropske prvakinje, potem ko je v finalu odpravila še Avstrijko Kathrin Unterwurzacher, nekdanjo šampionko stare celine do 23 let. Zdaj 25-letna Slovenka v medsebojnih obračunih vodi s 3:2 v zmagah. Članica celjskega Sankakuja je tako v svojo vitrino postavila še četrto odličje z evropskih prvenstev: pred tremi leti je bila v Budimpešti tretja, nato dvakrat zapored (v Montpellieru in Bakuju) druga, letos pa je upravičila vlogo favoritinje z zlatom.

Tina je bila v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je vlogo favoritinje potrdila proti Franciski Szabo s prepričljivo zmago z iponom (10:0). Že po dobre pol minute je madžarsko prvakinjo ujela v končni prijem in jo tako rekoč negibno na hrbtu zadržala dvajset sekund.

V četrtfinalu je Trstenjakova zanesljivo opravila še z Nizozemko Juul Franssen, evropsko prvakinjo med mlajšimi članicami iz Prage '12, potem ko je zmagala s prednostjo wazarija (7:0). V poznopopoldanskem polfinalu bo 25-letno varovanko celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana na nasprotni strani tatamija pričakala Italijanka Edwige Gwend, evropska podprvakinja z Dunaja '10. Niti leto starejša tekmica, rojena v Kamerunu, ni bila kos naši šampionki, ki je bila znova boljša za wazari. Tako se je Trstenjakova uvrstila v veliki finale, v katerem se je za zlato lovoriko spoprijela z Avstrijko Kathrin Unterwurzacher in bila uspešna! To je že šesto zlato odličje za slovenske judoistke na evropskih prvenstvih.

V tej kategoriji je naše barve branila tudi Nina Miloševič, ki je morala priznati premoč Alice Schlesinger (0:5). Izraelka, ki tekmuje za Veliko Britanijo, je unovčila bogatejše izkušnje in zmagala, potem ko sta ji uspeli dve akciji za yuko.

V ženski konkurenci se je danes pod slovensko zastavo borila še Anka Pogačnik (do 70 kg), ki je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa je morala priznati premoč neugodni Francozinji Fanny Estelle Posvite, tretjeuvrščeni z lanskega svetovnega prvenstva v Astani. Za 24-letno judoistko kluba Z'dežele Sankaku so bili usodni štirje rumeni kartoni.

Slovenski derbi za tretje mesto dobil Drakšič

Med moškimi je imelo naše zastopstvo danes v ognju dva borca, oba težka do 73 kilogramov. Obema je žreb namenil prosti uvodni krog, v drugem pa sta oba zmagala. Rok Drakšič je po dobrih treh minutah v končni prijem ujel Portugalca Nuna Saraivo (10:0), Martin Hojak pa je bil za yuko boljši od Rusa Valija Kurževa (5:0). V osmini finala je »Roki« na hrbet spravil Črnogorca Nikolo Gušića, komaj 18-letni judoist Bežigrada pa je pripravil še eno veliko presenečenje, potem ko je za yuko (5:0) ugnal tudi favoriziranega Izraelca Sagija Mukija, lanskega evropskega prvaka iz Bakuja.

Na žalost pa se je v četrtfinalu končal zmagoviti niz Drakšiča, ki je z najmanjšo možno razliko (zaradi ene same kazni) izgubil z Azerbajdžancem Rustamom Orujevom, drugouvrščenim na svetovni jakostni lestvici (IJF). Po tem porazu se je najizkušenejši slovenski reprezentant preselil v repešaž, v katerem je ekspresno premagal Nizozemca Sama T Westendeja (10:0).

Hojak pa je v četrtfinalu z wazarijem ugnal še izkušenejšega Nemca Igorja Wandtkeja (7:0), nato pa v polfinalu po dostojnem odporu izgubil z Gruzincem Lašo Šavdatuašvilijem (0:7), olimpijskim prvakom v kategoriji do 66 kilogramov iz Londona '12. Tako se je v slovenskem obračunu za bron pomeril z Drakšičem, ki pa je bil boljši in je tako ponovil lanski podvig iz Bakuja. Pa ne le to: zanj je to že šesto odličje z evropskih prvenstev, ob petih bronih si je leta 2013 v Budimpešti okrog vratu nadel še kolajno najžlahtnejšega leska.

Tina Trstenjak: Ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone

»S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem vedela, kaj moram storiti. Tekmovalke se dobro poznamo, a se vsak dvoboj lahko hitro obrne. Naposled se mi je posrečilo. Vesela sem, da je tako, čeravno ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone. Želela pa sem si dobre borbe. Zdaj se bo treba pripraviti naprej,« je pojasnila Trstenjakova, ki je tako lanskemu naslovu svetovne prvakinje dodala še evropskega, potem ko je v finalu precej višjo tekmico v tretji minuti odpravila s končnim prijemom.

»Izgubil sem en dvoboj. Prepričan sem bil, da sva s tekmecem izenačena, in čakal sem na boj za zlato točko, ne vedoč, da je sodnik svojo odločitev razveljavil. Bil sem presenečen, ko je sodnik pokazal zmagovalca. Sem pa zadovoljen s kolajno, saj se s trenerjem na to tekmo nisva posebej pripravljala. Verjamem, da je bil slovenski dvoboj za tretje mesto v domovini videti vrhunsko, zame pa je bil zelo težak. Vedno želiš biti najboljši doma v vasi, v mestu in v državi. Skupaj trenirava, se spoštujeva, a na blazini ni milosti. Dvoboj so odločile izkušnje,« je poudaril Drakšič, ki je Hojaka odpravil z iponom.

»V borbo za bron sem šel kot v vsako, naposled so odločale izkušnje. Roka sicer zelo spoštujem, a na blazini seveda ne. Boriš se na vso moč. Danes je imel boljši gard od mene, malo pa mi je popustila tudi zbranost. Sicer pa dveh borb, ki bi ju moral dobiti, nisem dobil. Seveda sem se malo presenetil, z vsakim dvobojem sem pridobival na samozavesti, a tako zelo s končnim izkupičkom nisem zadovoljen. Zmag ne bi komentiral, zaradi porazov ne spim. Na tem se učim in nabiram izkušnje,« pa je dodal komaj 18-letni član Bežigrada Hojak.