Tina Trstenjak srebrna na EP, Roku Drakšiču bron

Na judoističnem EP je Tina Trstenjak osvojila srebrno kolajno, Rok Drakšič si je po izgubljenem polfinalu zagotovil bron .

Objavljeno
25. april 2014 13.54
Posodobljeno
25. april 2014 13.54
JUDO
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Montpellier - Na judoističnem evropskem prvenstvu v Montpellieru je slovenska reprezentanca že osvojila dve kolajni. Bronasta z lanskega EP v Budimpešti Tina Trstenjak se je uvrstila v finale v kategoriji do 63 kg in naposled osvojila srebrno odličje. Njen uspeh je dopolnil Rok Drakšič, ki je kot branilec zlate lovorike v kategoriji do 73 kilogramov osvojil bron.

Trstenjakova je bila v uvodnem krogu prosta, nakar je z iponom izločila Španko Isabel Puche Palao (10:0) in nato z yuko še Nemko Martyno Trajdos (5:0). V polfinalu, je nato 23-letna judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku premagala Poljakinjo Agato Ozdoba (7:0) in si tako izbojevala nastop v zaključnem obračunu ter z njim najmanj srebrno kolajno.

Za zlato se je Trstenjakova pomerila z domačo reprezentantko Clarisse Agbegnenou in po izenačenem boju izgubila z 0:5. Že zaradi domačih blazin favorizirana Francozinja je do odločilne prednosti prišla dobri dve minuti
pred koncem, ki je naša tekmovalka kljub srčnosti ni več izničila.

»Vedela sem, da bo v finalu težko, kar se je tudi uresničilo. Dobivala sem kazni, nato me je Francozinja še vrgla. A sem tudi drugega mesta zelo vesela. Počitka ne bo nobnega, kajti že čez dva tedna me čaka naslednje tekmovanje,« je po uspehu povedala Trstenjakova.

»Roki« z iponom do brona

Bronaste kolajne se je razveselil Drakšič, ki je po vrsti premagal Šveda Tommyja Maciasa (7:0), Izraelca Sagija Mukija (10:0) in Gruzinca Zebedo Rehviašvilija (10:0), v obračunu za nastop v velikem finalu pa se je spoprijel s Francozom Ugom Legrandom. Potem ko je imel »Roki« ves čas pobudo, ga je poldrugo minuto pred koncem domači reprezentant presenetil z nasprotnim napadom in vrgel na hrbet. V dvoboju za bronasto odličje se je Drakšič pomeril z Azerbajdžancem Rustamom Orujovom in ga premagal s končnim prijemom poldrugo minuto pred koncem borbe.

»Za mano je težek dan, saj sem imel pet borb na polno. V polfinalu sem se kar naenkrat zbudil na hrbtu, še sam ne vem, kako. Malo mi je žal, ker sem imel pobudo večji del dvoboja. Za višjo uvrstitev mi je zmanjkalo malo sreče,« pa je povedal Drakšič, za katerega je to že četrta kolajna s prvenstev stare celine.

Hitro slovo Anke

Že v uvodnem krogu pa se je od prvenstva poslovila Anka Pogačnik (do 70 kg), ki je slovensko-hrvaški obračun z Barbaro Matić začela zelo dobro in prešla v vodstvo z dvema metoma za yuko. Toda tekmica je poldrugo minuto pred koncem izenačila in dobrih 50 sekund pred iztekom dvoboja 22-letno Gorenjko vrgla za wazari (7:0) in prednost zadržala do konca. »Potem ko sem Barbari, s katero se odlično poznava, vsilila svoj ritem in si priborila lepo zalogo, sem v nadaljevanju popustila, kar me je stalo zmage,« je bila vidno razočarana Pogačnikova.

Evropsko prvenstvo v Montpellieru:

Članice, do 63 kg:

1. Clarisse Agbegnenou (Fra)

2. Tina Trstenjak (Slo)

3. Agata Ozdoba (Pol)

. Anicka Van Emden (Niz)

Do 70 kg:

1. Kim Polling (Niz)

2. Laura Vargas Koch (Nem)

3. Bernadette Graf (Avt)

. Barbara Matić (Hrv)

Anka Pogačnik (Slo) brez uvrstitve

Člani, do 73 kg:

1. Dex Elmont (Niz)

2. Ugo Legrand (Fra)

3. Rok Drakšič (Slo)

. Mikloš Ungvari (Mad)

Do 81 kg:

1. Avtandil Črikišvili (Gru)

2. Loic Pietri (Fra)

3. Sven Maresch (Nem)

. Szabolcs Krizsan (Mad)