Tini Maze se je laureus spet izmuznil

Prestižno nagrado za športnico leta 2014 je dobila Genzebe Dibaba. Pri moških najboljši Novak Đoković.

Objavljeno
15. april 2015 14.53
Posodobljeno
15. april 2015 14.59
SPORTS-LAUREUS-AWARD
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Šanghaj - Slovenska smučarska šampionka Tina Maze je tudi ob svoji drugi nominaciji za prestižno nagrado laureus, znano tudi kot t.i. športni oskar, ostala praznih rok. V kategoriji za najboljšo športnico leta je zmagala etiopska atletinja Genzebe Dibaba in prejela laureusa iz rok legendarnega francoskega nogometaša Erica Cantonaja. Pri moških je še drugič v karieri s konkurenco pometel srbski tenisač Novak Đoković.

Zmaga Etiopijke je sodeč po napovedih pred podelitvijo vsaj malce presenetljiva. Med resnejšimi favoritinjami za osvojitev prestižne nagrade je bila tudi Črnjanka, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila dve zlati kolajni, v tej zimi pa je bila dvakrat zlata in srebrna na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku.

Dibaba si je nagrado prislužila s tremi svetovnimi rekordi, ki jih je leta 2014 podrla v dveh tednih. 1. februarja je v Karlsruheju popravila dvoranski rekord na 1500 metrov, pet dni pozneje je v Stockholmu izboljšala rekordno znamko na 3000 metrov, 15. istega meseca pa je postavila še najboljši čas na dve milji. S tem se je pridružila Jesseju Owensu in Usainu Boltu, ki sta kot edina atleta v dveh tednih popravila tri svetovne rekorde v treh različnih disciplinah.

Izjemni tekačici na dolge proge so se poleg Mazejeve v ženski konkurenci zoperstavile še norveška smučarska tekačica Marit Björgen, novozelandska metalka krogle Valerie Adams, ter teniški igralki, Američanka Serena Williams ter Kitajka Li Na. Slednja je v uteho prejela nagrado za izjemne dosežke.

Nagrada še drugič Đokoviću

V moški konkurenci je po letu 2012 še drugič v svoji karieri športnega oskarja osvojil srbski teniški superzvezdnik Novak Đoković. Prvi lopar svetovnega tenisa se je lani proslavil predvsem z zmago na prestižnem turnirju Wimbledon. Danes so se mu zoperstavili nogometaš Cristiano Ronaldo, ki je bil nominiran že tretjič, skakalec s palico Renaud Lavillenie, voznik formule 1 Lewis Hamilton, motociklist Marc Marquez in igralec golfa Rory McIlroy.

Podeljena je bila nagrada za najboljšo ekipo leta, to je postala nemška nogometna reprezentanca, ki je na mundialu v Braziliji osvojila naslov svetovnih prvakov.