Toja Černe izenačila drugi najboljši evropski dosežek

Najboljša slovenska lokostrelka je v kvalifikacijah Sofije za evropskim rekordom zaostala dve točki, za svetovnim pa tri.

Objavljeno
19. junij 2014 17.07
suhadolnik černe
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Sofija - Slovenska lokostrelka s sestavljenim lokom Toja Černe je vpisala nov izjemen uspeh. V kvalifikacijah preizkušnje svetovnega pokala v Sofiji je namreč pometla s konkurenco in vpisala z naskokom najboljši rezultat (701), prvo zasledovalko, Hrvatico Majo Orlić, pa pustila za seboj za kar 11 točk. Čeprav bo čez dva tedna dopolnila šele 21 let, njen točkovni izplen pomeni izenačenje drugega najboljšega evropskega rezultata vseh časov - če bi ga dosegla pred dvema tednoma, bi izenačila celo rekord stare celine, ki pa ga je vmes popravila Nemka Sabine Sauter (703). Za nameček je mlada Vikrčanka za svetovnim rekordom zaostala pičle tri točke. »Dokazala sem, da niti ta mejnik ni več dosegljiv,« je po uspehu, ki ji ga zavidajo tudi številni moški lokostrelci, kratko komentirala Toja Černe, ki je državni rekord, ki ga je imela že doslej v lasti, popravila za 10 točk.

Odlične nastope je nadaljevala tudi na tekmi, saj je bila v osmini finala prosta, v četrtfinalu je s 142:139 izločila Poljakinjo Katarzyno Szalansko, v polfinalu pa s 141:133 še Slovakinjo Katarino Durno. Zadnja ovira na poti do odmevne zmage bo finalna tekmica, Iračanka Fatimah Almashhadani.

S tem je Toja še oplemenitila doseženo izpred nekaj dni na svetovnem pokalu v Antalyi, ko je zasedla deveto mesto v posamični razvrstitvi in tretje z Dejanom Sitarjem v mešanih ekipah.