Tokič in mladci v Belgijo po velik podvig

Slovenski namiznoteniški reprezentanci čakata tekmi kvalifikacij za nastop v elitni skupini EP.

Objavljeno
06. marec 2017 13.49
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Slovenski namiznoteniški reprezentanci bosta v torek odigrali odločilni tekmi kvalifikacij za nastop v elitni skupini evropskega prvenstva v Luksemburgu. Moški se bodo na gostovanju v Belgiji borili za prvo mesto v skupini H in neposredno napredovanje med elito, ženske pa v Dravogradu z Anglijo za drugo mesto in dodatne kvalifikacije.

Bojan Tokič, Darko Jorgić, Deni Kožul in Jan Žibrat kot rezerva so le korak oddaljeni od podviga. Če bi kdo pred začetkom kvalifikacij napovedal, da bodo pred zadnjim krogom v konkurenci odličnih Poljakov in Belgijcev v igro za prvo mesto, ga bi najbrž ocenili kot neprištevnega. A izbranci Jožeta Urha so dvakrat premagali Poljake, člane širšega evropskega vrha, in imajo kljub domačem porazu z Belgijo (1:3) realne možnosti za presenečenje. Belgijci so namreč dvakrat izgubili proti Poljakom, tako da je pred zadnjim obračunom v skupini še vse odprto. Slovenci so lahko prvi, ob porazu 2:3 ali 1:3 drugi, kar bi pomenilo, da bi igrali dodatne kvalifikacije, ob maksimalnem porazu pa tudi tretji. V primeru tretjega mesta, bi na septembrskem evropskem prvenstvu nastopali v drugi kakovostni skupini.

»Mislim, da smo boljši od Belgijcev. V Novi Gorici predvsem zaradi moje slabe igre sicer izgubili, a v Gentu jim lahko vrnemo. Veliko bo odvisno od mene, čeprav menim, da tokrat dveh mojih točk ne potrebujemo. Jorgić in Žibrat igrata odlično, verjamem, da bosta dobro opravila svojo nalogo. Sam sem že igral veliko takih tekem, tako z reprezentanco kot v posamični konkurenci, zato tekme ne ocenjujem kot najpomembnejšo v moji karieri, zagotovo pa je v reprezentančnem smislu najpomembnejša članska za moje mlajše kolege. Prav zaradi njih si izredno želim zmage, zaradi njih sem že ves teden živčen, saj vem, kaj zmaga prinaša. Na evropskem prvenstvu ni isto igrati v prvi ali drugi skupini. Prva je veliko bolj odmevnejša, igra se v pravih dvoranah in pred velikim številom gledalcev, druga ponavadi prinaša dvoboje v šotorih, nobenega niti ne zanima,« je dejal prvi slovenski lopar Bojan Tokič, ki ni najbolj zadovoljen niti s svoje trenutno formo niti s počutjem.

"Najbrž držijo besede selektorja Urha, ki je po mednarodnem prvenstvu Katarja dejal, da sem zagotovo med najbolj obremenjenimi igralci na svetu. Tekmovanja si sledijo eno za drugim, v Nemčiji sem za Saarbrücken nekaj časa igral tako za prvo kot drugo ekipo, tako da čutim utrujenost. Tudi na treningih mi zadnje čase ne gre najbolje, a iz izkušenj vem, da se to lahko hitro spremeni. Pred prvo tekmo proti Belgijcem sem se odlično počutil, na treningih mi je šlo vse kot po maslu, vendar sem nato v dvoboju povsem odpovedal in izgubil oba obračuna. Upam, da bo tokrat obratno," se nadeja Novogoričan, ki se konec tedna ni udeležil državnega prvenstva v Puconcih, kjer je zmagal Jorgić, ampak je že nekaj dni pred tekmo dopotoval v Gent, kjer je počakal na soigralce.

Dekleta bodo odločilno tekmo za drugo mesto skupine A igrale v Dravogradu, kjer se bodo borile za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Za to bodo morale državna prvakinja Alex Galič, Manca Fajmut, Tamara Pavčnik ali Ana Tofant premagati Angležinje. Če bodo v samih dvobojih bolj prepričljive in dobile več nizov kot Angležinje na prvi tekmi, v kateri so Angležinje zmagale s 3:2, bi lahko zadostovala že minimalna zmaga, zagotovo pa bo napredovanje zagotavljala zmaga s 3:1. Obe reprezentanci sta doslej izgubili oba dvoboja z Nemkami, ki so z maksimalnim izkupičkom kot evropske prvakinje pričakovano že prve v skupini.