Tokič po dostojnem odporu pokleknil pred Ma Longom

Na namiznoteniškem SP v Parizu izpadel še zadnji Slovenec Bojan Tokič.

Objavljeno
18. maj 2013 01.06
Slovenija Velenje 27.01.2012 - Namizni tenis. Na sliki TOKIC Bojan. Foto: Leon VIDIC/DELO
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Pariz - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič se je moral s SP v Franciji v kategoriji posameznikov pričakovano posloviti v šestnajstini finala. Naletel je namreč na premočnega nasprotnika, drugega igralca sveta, Kitajca Ma Longa, ki je bil boljši s 4:0 (6, 5, 10, 8).

Tokič in Ma Long sta se pred tem že dvakrat pomerila na svetovnih prvenstvih - v Zagrebu 2007 in Rotterdamu 2011. Obakrat je s 4:2 zmagal Kitajec, predvsem spektakularen je bil predlanski medsebojni obračun, za mnoge celo dvoboj leta, ki si ga je na Youtubu ogledalo že blizu 200.000 namiznoteniških privržencev, kar je Novogoričan šaljivo komentiral z besedami: »Kadar si hočem dvigniti samozavest, si zgolj pogledam ta posnetek.«

Sinoči je bil slovenski as prekratek za vsaj častni niz, čeprav se je v drugi polovici dvoboja več kot dostojno kosal z zvenečim in favoriziranim tekmecem. Uvodoma je sicer Ma Longu dopustil, da je hitro ušel (5:2 v prvem in 8:2 v drugem nizu) in prednost zadržal do konca, tudi v tretjem je dišalo po podobnem razpletu, saj je Kitajec že vodil z 9:5. Nato pa se je temperamentni Primorec prebudil in z delnim izidom kar 5:0 sploh prvič na tekmi prešel v vodstvo, ki pa ga ni znal zadržati. Tudi v zadnjem nizu je vodil s 7:6, rezultat je bil nazadnje poravnan na 8. točki, nato pa je Ma Long dokazal, zakaj - s trenutno formo - velja za enega glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka.

Tokič pa je že z uvrstitvijo v šestnajstino finala upravičil pričakovanja trenerja Bojana Raka, ki je pred prvenstvom napovedal, da bi bil zanj zelo lep uspeh uvrstitev med 32 najboljših na svetu, medtem ko bi bil še korak naprej zgodovinski dosežek. Ni odveč poudariti, da se je 32-letni Novogoričan le enkrat pred tem - leta 2009 v Jokohami - prebil v šestnajstino finala med posamezniki na SP.

Nova senzacija se je sicer posrečila Japoncu Kenti Macudairi, ki je po Ma Linu izločil še 6. igralca sveta, Tajvanca Chih-Yuana Chuanga (4:2). Aktualni svetovni prvak in olimpijski zmagovalec Jike Zhang ni imel težav s komaj 16-letnim rojakom Zhedong Fanom (4:0) in ga poslal nazaj v šolske klopi. Izjemno zanimiv pa je bil tudi dvoboj med golobradim Japoncem Kokijem Nivo, ki je šele oktobra prestopil prag polnoletnosti, in kar 32 let in pol (!) let starejšega Kitajca s španskim potnim listom, namiznotenškega fosila He Zhi Wena, ki bo konec meseca napolnil že 51 pomladi. Uspešnejši je bil mladi fenomen (4:2).