Tokijski maraton Kenijki in Etiopijcu

Kenijska dolgoprogašica Helah Kiprop je s časom 2;21:27 postavila ženski rekord proge v Tokiu.

Objavljeno
28. februar 2016 11.05
J. P.
J. P.

Tokio - Jubilejno deseto izvedbo maratona v Tokiu sta najbolj zaznamovala Kenijka Helah Kiprop, lanska svetovna podprvakinja iz Pekinga, in Etiopijec Feyisa Lilesa, bronast s svetovnega prvenstva 2011 v Daeguju. Prekaljena 30-letna zmagovalka je za seboj pustila tudi lani najhitrejšo Etiopijko Birhane Dibaba, za nameček pa postavila tudi ženski rekord proge s časom 2;21:27. Obenem je prekinila štiriletno zmagovalno serijo etiopskih tekačic in svoji državi prinesla prvo žensko lovoriko na Japonskem.

Šestindvajsetletni Lilesa (2;06:56) je v boju za naslov odpravil tudi najresnejša kenijska tekmeca, drugouvrščenega Bernarda Kipyega in Dicksona Chumbo, zmagovalca maratona v Chicagu in predlani tudi v Tokiu, kjer je vpisal tudi rekord steze (2;05:42), za katerim je Etiopijec letos zaostal slabo minuto in četrt. Po številu moških zmag še vedno vodi Kenija (5) pred Etiopijo (3), ki je bila uspešna drugič zapored, leta 2010 je zmaga ostala doma po zaslugi Masakazuja Fudživare, edino evropsko trofejo pa je dve leti prej vpisal Švicar Viktor Röthlin.

Tokijski maraton sicer sodi v elitno šesterico svetovnih preizkušenj - ob evropskih Berlinu in Londonu ter ameriških Bostonu, Chicagu in New Yorku.