Tour: Nibali nič več v rumenem, slekel ga je Gallopin

Deveta etapa francoske kolesarske pentlje prepričljivo Nemcu Tonyju Martinu, Simon Špilak na 21. mestu.

Objavljeno
13. julij 2014 20.06
CYCLING-FRA-TDF2014-LINE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mulhouse - Deveta etapa letošnje stoprve izvedbe francoskega Toura je okronala novega kolesarja v vodstvu. Italijanu Vincenzu Nibaliju (Astana), ki mu je doslej vsa konkurenca gledala v hrbet, je namreč rumeno majico slekel domači tekmovalec Tony Gallopin, ki doslej z največjih večetapnih preizkušenj še nima odmevnejših dosežkov. Šestindvajsetletni član moštva Lotto-Belisol, zmagovalec lanske klasike v San Sebastianu, ima zdaj v skupnem seštevku debelo minuto in pol zaloge pred Nibalijem, na tretjem mestu je Portugalec Tiago Machado (NetApp-Endura), medtem ko je sloviti Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) na devetem mestu že dobre štiri minute zadaj.

Današnjo deveto etapo francoske pentlje na 170 kilometrov dolgi progi od Gerardmerja do Mulhousa je s samostojno vožnjo nadvse prepričljivo dobil Nemec Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step), ki je glavnino na čelu s Švicarjem Fabianom Cancellaro (Trek Factory) in Belgijcem Gregom van Avermaetom (BMC) pustil za seboj za dve minuti in tričetrt. Še devet sekund več je na 21. mestu zaostal boljši od obeh slovenskih zastopnikov na dirki Simon Špilak (Katjuša), Kristjan Koren (Cannondale) je bil pet minuti počasnejši. Za 29-letnega Martina, trikratnega svetovnega prvaka in dobitnika olimpijskega srebra na kronometru v Londonu, je to že tretja etapna zmaga doslej na Touru, po eno je vknjižil tudi že leta 2011 in lani.

Glavni kandidati za skupno zmago niso za vsako ceno rinili v ospredje, temveč so štedili moči za jutrišnji precej zahtevnejši zalogaj s kar štirimi vzponi prve težavnostne kategorije. V cilj so prišli z zaostankom slabih osmih minut, zelo racionalno vožnjo Nibalija pa je znal dobro izkoristiti Gallopin.

Še zanimivost: Martinov rojak Olaf Ludwig je leta 1990 vpisal etapno zmago na Touru prav na isti dan, ko je »elf« v finalu nogometnega svetovnega prvenstva v Italiji odpravil Argentino z golom Andreasa Brehmeja z bele točke. Drevi bo v Riu finalni obračun 20. mundiala prav med Nemčijo in Argentino ...

Jutri čaka kolesarje 162 kilometrov dolga deseta (zahtevna gorska) etapa od Mulhousa do La Planchea.

IZIDI 9. ETAPE TOURA

1. Tony Martin (Nem, Omega Pharma-Quick Step) 4;09:34
2. Fabian Cancellara (Švi, Trek Factory) + 2:45
3. Greg van Avermaet (Bel, BMC)
4. Tom Dumoulin (Niz, Giant-Shimano)
5. Matteo Montaguti (Ita, AG2R)
6. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa, Movistar)
7. Steven Kruijswijk (Niz, Belkin)
8. Mikael Cherel (Fra, AG2R)
9. Brice Feillu (Fra, Bretagne-Seche)
10. Tiago Machado (Por, Netapp-Endura) - vsi isti čas
21. Simon Špilak (Slo, Katjuša) 2:54
89. Kristijan Koren (Slo, Cannondale) 7:46

SKUPNO

1. Tony Gallopin (Fra, Lotto-Belisol) 38:04:38
2. Vincenzo Nibali (Ita, Astana) + 1:34
3. Tiago Machado 2:40
4. Jakob Fuglsang (Dan, Astana) 3:18
5. Richie Porte (Avst, Sky) 3:32
6. Michal Kwiatkowski (Pol, Omega Pharma-Quick Step) 4:00
7. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 4:01
8. Pierre Rolland (Fra, Europcar) 4:07
9. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 4:08
10. Romain Bardet (Fra, AG2R) 4:13
112. Simon Špilak 55:30
135. Kristijan Koren 1;04:50