Trajkovič v zadnjih izdihljajih od 9:6 do 6:7

Slovenski tekvondoist Ivan Trajkovič meni, da so ga sodniki na svetovnem prvenstvu oškodovali.

Objavljeno
18. maj 2015 01.42
afp TAEKWONDO-EURO-GBR
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – V Čeljabinsku se bo danes končalo 22. svetovno prvenstvo v tekvondoju olimpijskega združenja WTF, od katerega se bo slovensko zastopstvo – če zadnji dan ne bo čudeža pripravila novinka na tem tekmovanju Dunja Lemajič – poslovilo brez kolajne. V dvorani Traktor sta namreč minuli konec tedna hladni prhi doživela še naša glavna moška aduta Ivan Trajkovič in Jure Pantar.

Trajkovič, ki je tako kot Franka Anić (do 67 kg) branil bronasto kolajno s prejšnjega SP leta 2013 v Puebli, je bil v uvodnem krogu težke kategorije (nad 87 kg) prost, v drugem pa je po pravi komediji zmešnjav potegnil krajšo proti Nigerijcu Chiki Chukwumerijeju. Čeprav je tik pred iztekom zadnje runde na semaforju rezultatov kazalo še 9:6 za 21-letnega Bistričana, je na koncu po – milo rečenem – čudnem sodniškem odštevanju in prištevanju točk izgubil s 6:7.

»Počutil sem se dobro in tudi med ogrevanjem sem menil, da je vse tako, kot mora biti. Borbo sem začel odlično (2:0 po 1. rundi) in v takšnem slogu nadaljeval (po dveh rundah je bilo 5:1), nakar so me po mojem mišljenju v 3. rundi oškodovali sodniki. Zato sem zelo razočaran, saj sem pričakoval zelo veliko,« je Trajkovič komentiral svoj poraz proti dobitniku bronaste kolajne z OI v Pekingu '08, sicer sinu znanega nigerijskega politika Ucheja Chukwumerijeja, ki je pred mesecem podlegel v boju z rakom.

Afriški orjak (191 cm) je v četrtfinalu nato klonil pred Kubancem Robelisom Despaignom (4:9), ki je osvojil tretje mesto, novi svetovni prvak pa je po tesni finalni zmagi z 11:10 nad Firminom Zokoujem iz Slonokoščene obale postal Uzbekistanec Dmitrij Šokin.

Že je po svojem prvem dvoboju v kategoriji do 63 kg izpadel tudi Pantar, lanski evropski podprvak iz Bakuja, ki je moral priznati premoč Kolumbijcu Edwinu Aguilarju. Južnoameričan je s pridom izkoriščal svojo višino in kot za stavo zbiral točke, uvodno rundo pa je končal s prednostjo 3:0. Slovenski reprezentant zanj ni in ni našel pravega protiorožja, tako da je v 2. rundi zaostajal že z 1:7. Da je 3. rundo odločil v svojo korist (2:1), je za 23-letnega Stanežičana, ki je na koncu izgubil s 3:8, zgolj slaba tolažba. Je pa treba ob tem pripisati, da Pantar zaradi nedavne operacije gležnja (še) ni bil stoodstotno nared.

»Med borbo nisem imel pravega občutka v nogah, kar mi je verjetno vzelo malce samozavesti. Ko je Aguilar prešel v vodstvo, sem poskusil vse, kar mi je padlo na pamet, da bi nadomestil zaostanek, a je bilo vse zaman. Tekmec je bil tokrat preprosto boljši,« je športno priznal Pantar in v isti sapi dodal, da se zna sam boriti dosti bolje, kar je dokazal že večkrat.

Zdaj se bo – podobno kot drugi naši tekvondoisti – poskusil čim bolje pripraviti za evropske igre od 12. do 28. junija v Bakuju, danes pa bo z reprezentančnimi kolegi s tribun spodbujal še Dunjo Lemajič. Članica ljubljanskega kluba Dragon se bo v kategoriji do 62 kg najprej spoprijela z Ekvadorko Iris Carvallo, v primeru uspeha pa bi jo v 2. krogu pričakala Španka Marta Calvo Gomez, lanska mladinska evropska prvakinja iz Innsbrucka.

Najvišjo slovensko uvrstitev v Čeljabinsku si tako s petim mestom lasti Nuša Rajher (nad 73 kg), ki poskuša izkoristiti sleherno priložnost za trening. »Počivala bom šele takrat, ko bom imela kolajno,« je poudarila 31-letna Mariborčanka.