Triatlonka Mateja Šimic bo v Riu naskakovala dvajseterico

»Na olimpijskih igrah želim biti v najboljši formi. Za to sem trenirala celo zimo, tudi progo poznam.«

Objavljeno
07. april 2016 16.24
J. P.
J. P.

Ljubljana - Triatlonska zveza Slovenije bo ta konec tedna skupaj z ribniškim klubom priredila že 17. duatlon, ki bo letos štel tudi za državno prvenstvo. Na sobotni preizkušnji bodo nastopajoči, računajo na kakih 250 udeležencev, tekmovali v štirih kategorijah, pozneje pa jih po vsej Sloveniji čaka še osem tekem. Na zvezi si bodo še naprej z različnimi akcijami prizadevali popularizirati to panogo pri nas, predvsem med mladimi s cicipokalom, tekmami za osnovne in srednje šole in, prvič, tudi univerzitetnim prvenstvom v Ljubljani. Glavno breme tekmovalnega triatlona, poroča STA, bo tudi letos na ramenih Mateje Šimic, ki je domala že uvrščena na olimpijske igre v Riu, na katerih meri v najboljšo dvajseterico. Dotlej bo morala nekaj kvalifikacijskih točk še potrditi, zato bo nastopila na preizkušnjah na Kitajskem in v Mehiki.

»Za mano je vsa norišnica s pridobivanjem vizuma za tekmo na Kitajskem, v ponedeljek potujem tja na svetovni pokal, ki bo hkrati tudi kvalifikacijska tekma za nastop v Riu. Točke se - že 24 mesecev - zbirajo do 15. maja, vesela sem, da se to zaključuje. Računam, da bom na olimpijskih igrah, ki bodo seveda osnovni cilj sezone, v najboljši formi. Za to sem trenirala celo zimo, progo poznam, zdaj se le še osredotočam na odseke, ki mi delajo težave, da bi na tekmi šlo vse gladko. Pred igrami bom nastopila še na tekmi v Mehiki, kjer bo konfiguracija zelo podobna kot v Riu in zato pravi pokazatelj, kako dobro sem pozimi trenirala in kaj je treba še izpiliti. V Londonu smo plavali v mirnem jezeru, v Braziliji bomo v morju in bo vse zelo odvisno od vremena. Kolesarska proga bo zelo zahtevna, del tekmovanja bo potekal po Copacabani, naredili bomo osem krogov, od tega osemkrat na 21-odstotni klanec v mestu. Spust bo zelo velik izziv, sploh če bo mokro, lahko pride do hudih padcev. Moj načrt bo držati prvo skupino in ohraniti dovolj sveže noge za zaključni tek,« je poudarila Šimičeva.

Brez uvrstitve na paraolimpijske igre je ostal Alen Kobilica, saj njegove skupine slepih in slabovidnih niso sprejeli v program, je pa skupina že potrjena za Tokio 2020: »Letošnja glavna cilja sta zdaj majsko evropsko prvenstvo v Lizboni in julijsko svetovno prvenstvo v Rotterdamu, s katerih se želim vrniti z odličjema. Žal ne gremo na paraolimpijske igre, v katere je prvič vključen tudi triatlon, a žal le v treh skupinah. Za primerjavo: v paraplavanju je 14 skupin.« Na triatlonski zvezi so poleg Šimičeve izpostavili še Davida Plešeta in Jaroslava Kovačiča, ki uspešno tekmujeta na ironmanih, in mlade Domna Dornika, Matevža Panka, Jano Korade in Evo Skaza, ki poleg evropskega pokala merijo tudi na točke svetovnega pokala in s tem lovljenje norm za olimpijske igre 2020 v Tokiu.