Trije konci tedna za piljenje forme pred SP

Gimnastika: Od danes do nedelje tekma svetovnega izziva v Varni, na kateri bo sedem Slovencev.

Objavljeno
31. avgust 2017 22.24
Sašo Bertoncelj,slovenska reprezentanca v športni gimnastiki,Ljubljana Slovenija 07.04.2016 [Portret]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Po treh mesecih in pol premora se danes nadaljuje svetovni pokal oziroma tekme svetovnega izziva v športni gimnastiki. Trije zaporedni konci tedna s preizkušnjami v Varni, Sombotelu in Parizu bodo hkrati tudi priprava za svetovno prvenstvo, ki ga bo prvi teden v oktobru gostil Montreal. Tam bo slovenska zasedba zelo okrnjena.

V Varni, ki je naknadno dobila tekmo (pri čemer je mednarodna zveza spet kršila lastno pravilo, da so lahko v sezoni zgolj štirje izzivi in dodala petega), bo konkurenca temu primerno maloštevilčna, bo pa zato močno zastopana Slovenija. Kar sedmerica bo nastopila, pri čemer bi se kaj lahko zgodilo, da bosta na SP potovala pa zgolj dva, ki sta dovolj kakovostna za takšno raven – Teja Belak in Sašo Bertoncelj. Bolj spodbudno je ta čas pripravljen slednji. »Zelo zgodaj sem se začel pripravljati za ta drugi del, od drugega junijskega tedna. Vse odtlej sem v pogonu, tople vode pa nismo odkrivali, ker ni bilo potrebe. Sestava, ki sem jo poizkušal izvesti v finalu evropskega prvenstva, je dovolj težka,« pravi Bertoncelj, ki namerava nastopiti kar na vseh treh tekmah pred SP.

»Glede na to, kakšne koledarje je že vse oblikovala FIG, mi je ta kar dober. Sicer sem tudi sam nameraval izpustiti uvodno tekmo, a ker ni bilo nobenega drugega kandidata za nastop na tem orodju, sem se odločil, da vendarle grem tudi v Varno. Ritem bo sicer hud, a formo tako ali tako tempiramo na SP, tako da bomo zdaj stopnjevali na tekmah sestave po težavnosti,« pojasnjuje Bertoncelj, ob katerem bosta tokrat v moški konkurenci nastopila še Rok Klavora in Alen Dimic.

Pri ženskah se bo preizkusila četverica, ob Belakovi še Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar. Prve tri imajo vse po vrsti težave z zapestjem, kar je posledica dela v fitnesu. Zavoljo tega Belakova znova ni nadgradila skokov, kar je njena velika želja, zato se tudi sama sprašuje o smiselnosti nastopa na SP. Z lažjima je konkurenčna v Evropi (in na svetovnih pokalih, izzivih), v svetu pač ne.