Trije promocijski cilji za svetovni prvenstvi

Kolesarska Ekipa BTC City Ljubljana je že opravila premiero v svetovnem pokalu.

Objavljeno
30. marec 2014 10.23
Podsmreka 21.10. 2012 zlato Scottovo kolo zzenske Elite. Dobitnica Polona Batagelj. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Glavni namen prve slovenske ženske kolesarske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana, ki je med 34 ekipami konkurence elite po točkah UCI uvrščena na 23. mesto, je združena promocija ženskega kolesarstva v Sloveniji, svetovnega veteranskega prvenstva v Ljubljani ter priprav na cestno SP, za katerega bo kolesarska zveza kandidirala za leto 2017 ali 2018.

Proračun ekipe dvanajstih kolesark je 250.000 evrov, kar je sicer za polovico manj, kot je denimo proračun moške Adrie Mobila, a vsekakor dovolj za dobro in profesionalno delo na vseh ravneh in je primerljiv z večino v elitni konkurenci. Nekdanji selektor moške reprezentance Gorazd Penko, ki poskuša že leta žensko kolesarstvo postaviti na zemljevid vrhunskega športa v Sloveniji, je ekipo Polet Garmin, ki je imela zavoljo amaterskega statusa močno omejen krog delovanja, z novim imenom in sponzorji popeljal v profesionalne vode ter tako dobil priložnost, da se ime ekipe BTC City, Ljubljane in Slovenije pojavlja tudi v elitnih kolesarskih krogih. Da ne bo udeležba na dirkah zgolj simbolična, je sestavil solidno ekipo, ki ima nekaj uveljavljenih kolesark. V ospredju sta najboljša Slovenka zadnjih let Polona Batagelj in Poljakinja Eugenia Bujak, ki sta že uspešno nastopali na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Ob 24-letni Bujakovi, ki je sicer odlična na dirkališču (lani je bila v zasledovalni vožnji na 3000 m četrta na svetu) in večkratna poljska prvakinja tudi na cesti, sta tujki še 31-letna Avstrijka Martina Ritter in 22-letna Italijanka Elena Valentini. V slovenskem delu ekipe so zadnja leta uveljavljena imena ženskega kolesarstva, med njimi tudi najbolj obetavna Urška Kalan.

Ekipa BTC City Ljubljana je že opravila premiero na dirkah svetovnega pokala pred dvema tednoma na Nizozemskem, danes pa bo nastopila še na italijanski preizkušnji SP za lovoriko Alfreda Binde v Vareseju. »V ženski elitni konkurenci so nas zelo dobro sprejeli. Dobili smo prav vse dirke, na katerih smo želeli tekmovati. Želimo se seveda čim bolj približati svetovnem vrhu, eden od ciljev pa je nastopiti na svetovnem prvenstvu. Naši cilji so seveda v skladu z našimi denarnimi zmožnostmi,« je o načrtih povedal Penko. Prepričan je, da so dekleta zelo dobra in da bi lahko z dobrim dirkanjem opozorila nase tudi v najmočnejši konkurenci takšnih zvezdnic, kot so Marianne Vos, Emma Johnson, Giorgia Bronzini, Evelyn Stevens, Elenora Van Dijk itd.

Penko in njegovi sodelavci oz. sodelavke bodo gradili kakovost postopoma. V tem letu bo sicer ekipa delovala profesionalno, a omejeno, ker imajo v okviru kolesarskega društva Rog dva velika projekta – veteransko SP in maraton Franjo ter še deset drugih projektov.