Trstenjakova in Ceraj slovenska judoista leta

Tina Trstenjak in Matjaž Ceraj sta bila proglašena za najboljša slovenska judoista leta 2015.

Objavljeno
19. januar 2016 21.25
afp*JUDO-JPN
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Maribor - Slovenska judo zveza je danes v mariborskem hotelu Habakuk razglasila najboljše judoistke in judoiste minulega leta. Po pričakovanjih je med judoistkami to postala svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak, pri moških pa Matjaž Ceraj, ki je na največjih tekmovanjih in slovenskem pokalu zbral največ točk.

Trstenjakova je v lanski sezoni res opozorila nase, že dolgo časa v celjskem klubu Z'dežele Sankaku trenira s trenerjem Marjanom Fabjanom, tvorcem največjih slovenskih uspehov v tem športu, ter z Urško Žolnir, zlato olimpijsko prvakinjo iz Londona 2012, ki pa se je v letu 2015 športno upokojila.

Šele 25-letna Trstenjakova je avgusta postavila nov pomemben mejnik slovenskega juda. Še nikoli prej ni noben slovenski judoist stal na najvišji stopnički in poslušal himne za naslov svetovnega prvaka. Celjanki je v Astani uspelo v izjemnem slogu. Po štirih zaporednih zmagah v dvobojih, ji je v finalu na tatamiju nasproti stala branilka naslova svetovne prvakinje, Francozinja Clarise Agbeneneou. Brez spoštovanja jo je varovanka Marjana Fabjana že po dobri minuti boja vrgla na hrbet za, na koncu, zmagoviti vazari.

Komplet medalj vseh treh barv z največjih tekmovanj sezone je bil tako dopolnjen. Trstenjakova je že junija na prvih evropskih igrah, ki so v judu štele kot evropsko prvenstvo, postala podprvakinja stare celine med posameznicami, dodala pa je tudi velik delež bronasti medalji ženske reprezentance na ekipnem delu evropskega prvenstva.

V ženski kategoriji do 63 kilogramov, ki jo zaradi uspehov njene predhodnice Urške Žolnir pogosto imenujemo kar slovenska kategorija, je Tina Trstenjak trenutno daleč najboljša tekmovalka na svetu. Na svetovni jakostni lestvici je v letošnjem letu z odličnimi borbami prevzela vodstvo in še vedno zaseda prepričljivo prvo mesto.

Oktobra je zmagala tudi na enem najbolj spektakularnih turnirjev na svetu. V finalu tekmovanja za Grand Slam v Parizu je pred polno dvorano Bercy premagala Nizozemko Juul Franssen. Zdaj ni več turnirja na svetu, kjer še ne bi zmagala. Drugo mesto za Trstenjakovo sta osvojili njeni klubski kolegici Ana Velenšek pred Anko Pogačnik.

»S priznanji se ne obremenjujem, vesela sem samo, da mi služi zdravje. Za nami so že uspešne priprave, teh bo še veliko, smo v olimpijskem letu in je vse podrejeno temu. Kam nas bo pot na treninge odnesla zdaj, še ne vemo,« je po osvojenem naslovu judoistke leta dejala Trstenjakova.

Najboljši slovenski judoist je Matjaž Ceraj

V moški konkurenci je naslov pripadel judoistu Impola Matjažu Ceraju, ki se je na tatamije vrnil po poškodbi in tudi v minuli sezoni že pridno nabiral točke svetovnega in slovenskega pokala, tako da je izpolnil tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kategoriji nad 100 kilogramov.

Zaradi priprav v tujini se prireditve ni mogel udeležiti, je pa zbrane v dvorani pozdravil preko video posnetka. Na zmagovalnem odru sta njegovemu trenerju Francu Špesu, ki je namesto Ceraja prevzel priznanje, delala še Mihael Žgank in Adrian Gomboc iz judo kluba Sankaku, ki sta zaenkrat prav tako med potniki na olimpijski turnir.

Najboljši klub v ženski konkurenci je bil lani Sankaku, pred Bežigradom in Olimpijo, v moški konkurenci je prav tako slavil Sankaku pred Bežigradom in Impolom, takšen pa je bil tudi vrstni red v seštevku slovenskega pokala.