Tudi paraolimpijske igre odprla britanska kraljica Elizabetha II.

V Londonu so na olimpijskem stadionu organizirali otvoritveno slovesnost, po kateri so se tudi uradno začele paraolimpijske igre.

Objavljeno
29. avgust 2012 19.35
Posodobljeno
29. avgust 2012 22.08
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Potem, ko smo kar 16 dni stiskali pesti in navijali za najboljše športnike na svetu, so sedaj v Londonu na istih prizoriščih na vrsti še paraolimpijske igre, ki bodo trajale vse do devetega septembra.

Kot se za tovrsten športni spektaktel tudi spodobi, se je dogajanje pričelo z otvoritveno slovesnostjo z imenom »Razsvetljenstvo« na olimpijskem stadionu ob 21. uri. Igre je v družbi vnuka princa Williama in njegove žene Catherine pred približno 80.000 zbranimi gledalci odprla britanska kraljica Elizabetha II.

Organizatorji so že pred začetkom razkrili, da bo na otvoritveni slovesnosti sodeloval tudi eden najbolj znanih in uglednih invalidov na svetu Britanec Stephen Hawking. Gre za vodilnega teorijskega fizika, ki med drugim proučuje tudi črne luknje in nastanka Vesolja, javnosti pa ostane v spominu tudi zaradi tega, ker govori s pomočjo sintetizatorja govora.

»Vedno glejte v zvezde in ne pod noge. Skušajte oblikovati smisel iz stvari, ki jih vidite, bodite zvedavi in se sprašujte, kaj je tisto, zaradi česar vesolje sploh obstaja. Bodite radovedni,« je med drugim dejal Hawking.

Na slovesnosti je sodelovalo približno 3000 nastopajočih, mnogi izmed njih imajo zdravstvene težave, organizatorji pa pričakujejo, da bodo prvič v zgodovini prodali vseh 2,5 milijona vstopnic, kar bi bil nov mejnik v zgodovini paraolimpijskih iger. Kot so še zapisali organizatorji: »Namen paraolimpijskih iger je spremeniti pogled in dojemanje svetovne javnosti na manj srečne ljudi, ki imajo takšne ali drugačne zdravstvene težave. Od tud izvira tudi ime slovesnosti - Razsvetljenstvo.«

Letos bo na londonskih igrah sodelovalo 22 slovenskih športnikov, ki se bodo za olimpijska odličja potegovali v šestihšportnih disciplinah.