Savšek zanesljivo v polfinale, Kauzer se je moral potruditi

V slalomu na divjih vodah sta se skozi kvalifikacije že prebila kanuist Benjamin Savšek in kajakaš Peter Kauzer.

Objavljeno
07. avgust 2016 21.21
CANOE-OLY-2016-RIO-SLO-TRAINING
Š. Ro.
Š. Ro.

Rio de Janeiro - Eden glavnih slovenskih adutov za kolajne na letošnjih OI kanuist Benjamin Savšek je uspešno izpolnil svojo prvo nalogo na brzicah. V kvalifikacijah je v dveh vožnjah dosegel skupno četrti čas in se tako zanesljivo uvrstil v torkov polfinale, v katerem bo nastopilo 14 najboljših.

Savšek je prvo kvalifikacijsko vožnjo končal na sedmem mestu, ko je dobil štiri kazenske sekunde, v drugi pa je popravil uvrstitev in bil skupno četrti. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Nemec Sideris Tasiadis, Savšek je za njim zaostal 2,13 sekunde.

»V drugo sem popravil napako, bolj sem se nadzoroval, nisem naredil kakšne neumnosti, zato sem zadovoljen. V finalu bo treba še bolj pohoditi plin, v finalu je vožnja na meji, je pa res, da se ti lahko vse podre, če pretiravaš s krajšanjem linij. Še so rezerve, ampak potem nimam več kontrole in se ti lahko hitro zalomi. Jaz moram ostati zbran, ne smem razmišljati o rezultatu, ampak o svoji vožnji. Danes po kvalifikacijah nihče še ne more reči kaj posebnega, konkurenca je odlična, ampak jaz sem povsem zbran na svoje vožnje. Ne obremenjujem se z rezultatom, tudi s startnim položajem ne več tako kot prejšnja leta,« je dejal Savšek.

Svoj nastop v torkovem polfinalu pa je potrdil tudi kajakaš Peter Kauzer. V prvi vožnji je bil osmi z enim dotikom, v drugi pa pa je prav tako napravil en dotik, odveslal slabše kot v prvi vožnji, a kljub vsemu je čas iz prvega nastopa zadostoval za 12. mesto.

»Cilj v današnjih kvalifikacijah sem izpolnil. Čeprav je le šest tekmovalcev odpadlo, smo se morali potruditi. Sam v celoti nisem zadovoljen ne s prvo ne z drugo vožnjo. V prvi mi je čoln dobro drsel do 19., protitočnih vratc, kjer sem naredil napako, izgubil kar nekaj sekund. Brez nje bi bil današnji izplen boljši, toda danes ne šteje več, v sredo bo druga tekma. Prepričan sem, da bo na drugi postavitvi zelo zanimiva,« je povedal Kauzer.

Med kajakaši tekmuje tudi nekdanji slovenski reprezentant, zdaj pa predstavnik Azerbajdžana, Jure Meglič. Ta je bil v prvi vožnji 14., v drugi pa veslal bolje in si z 11. mestom zagotovil nastop med 15 polfinalisti. Najhitrejši v tej konkurenci je bil Italijan Giovanni de Gennaro. Kauzer je za njim zaostal 4,26 sekunde, Meglič pa 3,85.