»UCI je Armstrongu omogočala doping«

Nekdanji predsednik WADA Richard Pound, je UCI obtožil, da je Lanceu Armstrongu pomagala pri zlorabi dopinga.

Objavljeno
15. oktober 2012 10.20
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Los Angeles - Še naprej se dan za dnem vrstijo obtožbe na račun nekdanjega kolesarja Lancea Armstronga. Tokrat je svoj pogled razkril tudi bivši predsednik Svetovne protidopinške komisije (WADA) Richard Pound in obtožil Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), da je s premišljenim sistemom dopinških testov omogočila Armstrongu in ostalim kolesarjem nemoteno uporabo poživil.

»Dolga leta sem opozarjal UCI, da njihov sistem preverjanja ni zadovoljiv. Oni so na primer prišli do tekmovalca ob petih zjutraj, ga testirali, nato pa ga pustili pri miru. Zdravniška služba je imela nato dovolj časa, da je kolesarja do štarta, ki je bil običajno sredi dneva, ustrezno pripravila za dirko,« je povedal kanadski pravnik, ki je bil na čelu WADA med leti 1999 in 2007.

»Sistem je ni bil uspešen. Kako če jim človek zdaj verjeti, da niso nič vedeli. Če bodo še naprej zanikali vpletenost, bodo ogrozili temelje svojega športa,« je dodal Pound, ki je bil zelo oster tudi do Armstronga, za katerega meni, da počne veliko neumnost, ko hoče s skupino odvetnikov dokazati, da ni jemal nedovoljenih poživil. In to potem, ko je ameriška protidopinška agencija predstavila obsežen material, ki dokazuje, da je bil Armstrong vodja najbolj razvitega in obsežnega sistema jemanja nedovoljenih poživil v zgodovini športa ter to potrdila tudi s pričevanji 26 ljudi, med njimi enajstimi sotekmovalci zdaj 41-letnega Armstronga.

»Mislim, da bo Armstrong težko dokazal, da so vsi ti ljudje lažnivci, ki mu želijo slabo. Bojim se, da se je njegov čas iztekel. Če ne zaradi drugega, bi moral resnico povedati svojim petim otrokom. Hkrati pa seveda tudi mnogim ljudem, katerim je po uspešno prestani hudi bolezni dajal moč in bil vzor,« je še povedal Pound.