Udeležba verjetno spet rekordna, bo tudi čas?

Ljubljanski maraton: lani 24.384 nastopajočih, letos naj bi jih bilo 28.487. Favoriti znova afriški tekači.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.24
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Po slovenskem glavnem mestu je že moč opaziti table, ki opozarjajo na Ljubljanski maraton, saj je najbolj množična tekaška prireditev pri nas tik pred vrati. Že 21. maraton bo na sporedu zadnjo oktobrsko nedeljo (29. bodo teki najmlajših), spet se obeta rekordna udeležba, prireditelji pa se znova nadejajo tudi rekorda proge.

Ljubljanski maraton raste iz leta v leto, število udeležencev se od premiernega vseskozi povečuje, izjema je bilo 2012., ko je sneg marsikaterega tekača odvrnil od tega, da bi se podal na ljubljanske ulice. Ko so prireditelji lani potegnili črto pod prireditev, so skupaj našteli 24.384 nastopajočih, letošnje številke kažejo na 28.487, na najdaljši preizkušnji naj bi se pomerilo 2213 tekačev, v nedeljo pa skupaj 18.868. »Za tek na 42 km imamo 22,5 odstotka več prijav kot lani, skupaj pa 14,4 odstotka. Ta podatek kaže, da delamo dobro, v Sloveniji je neverjeten dvig tekaške kulture,« je poudaril predsednik prireditvenega odbora Andrej Razdrih ter ponudil nekaj primerjav z zagrebškim in beograjskim maratonom, ki ju ljubljanski prekaša.

Program maratona bo standarden, v soboto se bodo v različnih tekih preizkušali najmlajši, v nedeljo bo osredotočenost na 42 km, 21 km in 10 km. Potem ko je pred dvema letoma najdaljša preizkušnja prvič potekala v enem samem krogu, so prireditelji določili traso, ki je ne bodo spreminjali, saj naj bi bila najboljša za doseganje želenih rezultatov. Štart bo na Slovenski cesti, cilj na Kongresnem trgu. »Želimo si lepo vreme, smo pa navajeni že vsega, od snega, dežja do vročine, tako da nas nič ne more presenetiti, nič ne more vplivati na dobro organizacijo,« je dejal direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. Seveda pa je od vremenskih razmer odvisna končna udeležba (bržčas je tokrat dobrodošlo tudi, da sledita dva praznična dneva) in časi, pri čemer si prireditelji spet želijo rekord proge (pri moških). Lani je Etiopijec Limenih Getachew tekel 2;08:19, zdaj je mejnik že 2;08.

»Julija smo zbrali že zelo dobro ekipo, žal pa so nato najboljši trije udeležbo odpovedali. Abel Kirui je nastopil v Chicagu in s časom 2;11 tudi zmagal, medtem ko sta se dva tekača poškodovala. Seveda je to pomemben osip, še vedno pa je naš cilj nov rekord,« je pojasnil Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za nabor vrhunskih tekmovalcev. Pravi čudež bi bil, če ne bi spet prednjačili afriški tekači, najboljše osebne rekorde med prijavljenimi ima pet Kenijcev, sledi pa Ukrajinec Sergej Lebed, ki so ga organizatorji še posebej izpostavili. Tudi zato, ker gre za belopoltega atleta, hkrati pa je to devetkratni evropski prvak v krosu. Najboljši bodo na maratonu, ki bo letos zelo ekološko usmerjen (zero waste; ločevanje odpadkov ob vsej progi), seveda tudi nagrajeni, zmagovalcu bo pripadlo 20.000 evrov, a lahko to vsoto še obogati, vse tja do 28.000 €, če bi bil pač njegov čas rekorden.