Uranova ura resnice za rožnato majico

Favorizirani avstralski kolesar Cadel Evans na Giru v vožnji na čas zaostal za poldrugo minuto.

Objavljeno
23. maj 2014 01.22
V. D., šport
V. D., šport
Barolo – Rigoberto Uran je bil prepričan, da bo slej ko prej oblekel rožnato majico Gira, a niti za hip ni pomislil, da bi se to lahko zgodilo v vožnji na čas, ker pač v minulih letih to ni bila disciplina, s katero bi se lahko hvalil. A zgodil se je preobrat: v izjemni posamični preizkušnji je za poldrugo minuto ugnal Cadela Evansa in kot prvi Kolumbijec oblekel prestižno majico.

»Minulo zimo sem v vetrovniku veliko delal na izboljšavi vožnje na čas. Popravljal sem položaj na kolesu in izboljševal vse druge detajle. Četrto mesto na Romandiji je bilo dobro znamenje, da sem napredoval, nisem pa si mislil, da tako močno, kot je pokazal Giro,« je bil nad napredkom v svoji najšibkejši disciplini navdušen 27-letni Uran, ki je bil na zadnjih dveh posamičnih preizkušnjah na Giru in še zlasti na Vuelti daleč za favoriti. Lani je bil kljub povprečni predstavi na italijanskem krogu v vožnji na čas (bil je 13.) na koncu drugi.

Evans je že pred dnevi poudarjal, da se forma Urana dviguje, a ga je zmaga vseeno presenetila. Ko so ga včeraj zjutraj po ogledu proge vprašali, kaj meni, je rekel, da mu trasa ustreza, a pravo sodbo je dala seveda tekma. »Imel sem več težav, kot sem menil. A to je bila šele prva prava bitka za rožnato majico. Uran je pokazal novo kakovost, pravi odgovor na glavno vprašanje pa bodo dale gorske etape, ki nas čakajo v soboto in nedeljo ter drugi teden,« je komentiral spremembo na vrhu Avstralec, ki za Uranom zdaj zaostaja za 37 sekund.

Še hujšo »uro resnice« kot Evans pa je doživel Nairo Quintana. Za Uranom zaostaja za 3:29 minute, za Evansom pa slabi dve. »Za menoj je eden od najtežjih kolesarskih dnevov. Težav nisem imel z nogami, ampak z dihanjem,« je pojasnil krizo v zadnjem delu kronometra Kolumbijec, ki ima težave z alergijami. Upa, da bodo zdravila prijela in se bo v zadnjem tednu enakovredno vključil v boj za skupno zmago. »Najtežji del Gira še prihaja. Izkoristil bom seveda vsako priložnost za napad na majico, a bom moral počakati na optimalno počutje,« Quintana verjame, da je zaostanek možno izničiti. Karte so na novo premešane, tako da Urana čaka težko delo pri čuvanju majice najboljšega.

Lepa priložnost za Mezgeca

Luka Mezgec ima danes idealno priložnost, da se Francozu Nacerju Bouhanniju oddolži za tri nesrečne poraze. Etapa od Fossana do Rivarolo Canaveseja pri Torinu je dolga 157 km. Pričakovati je taktično dirko, v kateri bodo favoriti po kronometru čuvali moč, šprinterske ekipe pa poskrbele, da bo prišlo na koncu do obračuna njihovih adutov, med katerimi je tudi Borut Božič.