Urška Žolnir še zmeraj v vrhunski formi

Judoistka Tina Trstenjak na svetovno prvenstvo v Čeljabinsk po darilo za rojstni dan.

Objavljeno
01. avgust 2014 01.05
Slovenia Koper 20.01.2013. Drzzavno prvenstvo v judu. Na sliki finalni boj Tina TRSTENJAK in Anka POGACNIK. Foto:Leon VIDIC/DELO
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najboljši slovenski judoisti z izjemo poškodovanih Lucije Polavder (nad 78 kg) in Matjaža Ceraja (nad 100 kg) odštevajo dneve do odhoda v Čeljabinsk, kjer bo med 25. in 31. t. m. letošnje svetovno prvenstvo. Med glavnimi aduti v mestu vzhodno od Urala bo Tina Trstenjak (do 63 kg), ki je bila na aprilskem evropskem prvenstvu v Montpellieru najboljša Slovenka.

Judoistka kluba Z'dežele Sankaku se je s prvega letošnjega vrhunca v tem japonskem olimpijskem borilnem športu na jugu Francije vrnila z dvema kolajnama. V posamični konkurenci je navdušila z naslovom evropske podprvakinje, potem ko je morala premoč priznati zgolj domači zvezdnici in številki 1 na svetovni jakostni lestvici Clarisse Agbegnenou, za tem je prispevala tudi svoj delež k zgodovinskemu (bronastemu) odličju ženske izbrane vrste v ekipnih bojih. A njeno življenje se po najuspešnejšem koncu tedna doslej v njeni karieri ni spremenilo.

»Takoj po vrnitvi iz Montpelliera smo se začeli pripravljati za naslednje tekme, tudi za domači evropski pokal v Podčetrtku, po katerem smo se odpravili na priprave v Španijo in Nemčijo,« je Tina Trstenjak razkrila natrpan urnik, zaradi katerega je lahko o oddihu le sanjala. »Ne pomnim, kdaj sem bila nazadnje na počitnicah. A bo zanje še čas, zdaj pa je vse podrejeno judu,« je poudarila 23-letna Celjanka, ki vadi po programu strokovnjaka Marjana Fabjana, kar pomeni, da gara dvakrat na dan po dve uri.

Treningi, ki se začnejo že ob šestih, so namenjeni krepitvi telesne pripravljenosti, popoldanski pa piljenju tehnike in borbam. »'Spariram' s klubskimi kolegi, občasno tudi s trenerko Urško Žolnir, ki je še zmeraj v vrhunski formi,« je razkrila evropska podprvakinja, ki je s 5. mestom na lanskem svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru le za malo zgrešila kolajno. »No, ja, po eni strani sem bila blizu, po drugi pa daleč od nje,« je presodila in na vprašanje, kaj pričakuje od tekmovanja v Čeljabinsku, odvrnila, da si želi prikazati čim boljše borbe, kajti le z njimi lahko računa tudi na rezultat, s katerim bi si podarila najlepše darilo za 24. rojstni dan, ki ga bo praznovala 24. t. m.

»Karkoli napovedati bi bilo nespametno, saj se lahko v judu hitro marsikaj postavi na glavo,« je pojasnila Trstenjakova, zadovoljna, ker je na svetovni lestvici ta čas na 8. mestu, kar pomeni, da bo v uvodnem krogu SP nosilka, s čimer bo za začetek dobila na papirju lažjo tekmico. Se pa nobene ne boji. »Vsaka je premagljiva,« je še pribila pred odhodom na priprave v Izoli, kjer si bo – če bodo treningi in vreme le dopuščali – privoščila tudi kakšen skok v morje.