Usain Bolt: Štarti so me ubijali (VIDEO)

Nabito polne tribune londonskega olimpijskega štadiona so izžvižgale svetovnega prvaka v teku na 100 m Justina Gatlina. 

Objavljeno
06. avgust 2017 13.25
ATHLETICS-WORLD/M100-FINAL
J. P.
J. P.

London - »Štarti so me ubijali,« je po svojem zadnjem posamičnem nastopu v bogati karieri, ki jo je zapečatil z bronom v šprintu na 100 metrov na svetovnem prvenstvu v Londonu, zmajeval z glavo jamajški atletski bog Usain Bolt in dodal: »Običajno sem iz nastopa v nastop stopnjeval ritem, tokrat pa se nisem povsem sestavil. Vse se je končalo že po štartu.« Prehitela sta ga nekdanji ameriški dopinški grešnik Justin Gatlin in njegov rojak Christian Coleman, lastnik najboljšega letošnjega izida, ki je »jamajško strelo« za seboj pustil že v polfinalu. 

»Roko na srce je bilo težko in tudi stresno, pa čeravno sem se na londonsko prvenstvo pripravljal enako kot na vsako prejšnje veliko tekmovanje in storil vse najboljše, kakor znam. Hvaležen sem občinstvu za podporo, kakršne ne bi mogel biti deležen nikjer drugje. To me je vleklo, da sem se gnal naprej. Navijači so ustvarili fantastično vzdušje, zato sem razočaran, da jim nisem mogel vrniti še več. A tako se včasih zgodi,« je STA povzela besede jamajškega superzvezdnika.

Poslovilko mu je pokvaril Gatlin, ki ga je 60.000-glava množica na nabito polnih tribunah olimpijskega štadiona izžvižgala, kadar se je le ponudila priložnost. Prekaljeni 35-letni Američan ima kariero posejano z dopinškimi madeži, med letoma 2006 in 2010 je bil prisiljen mirovati, londonski naslov svetovnega prvaka pa je zanj tretji doslej, drugi na 100-metrski razdalji (pred tem je bil dvakrat zlat leta 2005 v Helsinkih, obenem se je leto prej v Atenah okitil z naslovom olimpijskega zmagovalca).

Po zmagi se je priklonil in pokleknil pred velikim jamajškim tekmecem: »Usain je bil tudi meni motiv in navdih za delo med kariero. Dejal mi je, da si žvižgov nisem zaslužil, in mi čestital. Ve, kako sem garal za ta uspeh. Vse sem vložil v ta boj za zmago in izšlo se mi je.« Na družbenih omrežjih se je sicer nanj usula ploha kritik in sporočil, češ da je lopov in goljuf, ki je Boltu »ukradel« poslovilno tekmo.