Uspešna generalka za Rio

Robert Renner in Luka Janežič zadovoljna iz Londona, kjer sta nastopila na mitingu za diamantno ligo.

Objavljeno
25. julij 2016 10.13
Saša Verčič
Saša Verčič

London – Generalko za olimpijske igre, ki je bila hkrati tudi krstni nastop na mitingih diamantne lige, sta ta čas najboljša slovenska atleta, Robert Renner in Luka Janežič, opravila zelo dobro. Če bi se za ti disciplini minuli konec tedna v Londonu delile točke (a se niso), bi oba vpisala svoje prve, saj sta osvojila 4. in 5. mesto. Naslednja postaja je Rio.

S premiernima predstavama v diamantni ligi sta bila oba Slovenca zelo zadovoljna, Renner je v skoku s palico s 565 dosegel svoj najboljši letošnji rezultat, Janežič je na 400 metrov tekel 45,54, pri čemer je (za zdaj) njegova želja čim več tekov okoli 45,5. Za Vodičana se je pred tekmo zdelo, da ima več možnosti za dobro uvrstitev, saj je bil letos na papirju boljši od kar nekaj tekmecev, to je tudi potrdil, ne glede na to, da je tekel na neugodni prvi progi in da je moral nastopiti v izposojeni opremi, ker njegova prtljaga ni pripotovala z njim na Otok. Za nameček je ugnal tudi Jonathana Borleeja, znanega člana odlične skoraj povsem bratske belgijske štafete, medtem ko je bil evropski prvak Martyn Rooney zaradi napačnega štarta (!) diskvalificiran.

»Zelo sem zadovoljen z rezultatom in uvrstitvijo. Vedel sem, da se lahko približam prvim trem in to mi je uspelo, čeprav sem tekel na prvi progi. To sem skušal čim bolj odmisliti, dobro sem se zbral, držal dober ritem do cilja in se zelo približal svojemu državnemu rekordu,« je ocenil dobro formo Janežič, ki ga zdaj čakajo sklepne priprave na olimpijske igre, tudi na Rogli, v Riu pa bo njegov cilj uspešen nastop v prvem krogu in uvrstitev v polfinale.


Robert Renner na lanskem državnem prvenstvu v Novi Gorici. Foto: Igor Mali

Na finale pa bo meril Renner, ki stopnjuje formo, s svojim najboljšim izidom sezone je bil seveda izjemno zadovoljen, v Londonu pa je zgolj še enkrat potrdil, da ga največje tekme in najmočnejša konkurenca (četudi je bil na štartnem seznamu, se sicer na tekmovališču ni prikazal svetovni prvak Shawncy Barber) najbolj motivirajo. »Manjka mi le še en res vrhunski skok,« je ugotavljal po tekmi, ki mu bo ostala v lepem spominu zavoljo dogajanja na olimpijskem štadionu in rezultata, manj prijetna pa je bila celotna izkušnja. V soboto popoldne se je namreč odpravljal iz Londona, včeraj je bil še vedno v otoški prestolnici … Let je bil odpovedan, ker je v letalo udarila strela, letalski prevoznik mu ni zagotovil namestitve, prav tako ne prireditelji, na koncu ga je rešil tamkajšnji kolega.

»Najprej moram priti domov,« je zato odgovoril v smehu na vprašanje o zadnjih načrtih pred OI, na katerih bodo njegovi cilji jasni. »Najprej želim v finale, kar ni samoumevno, je pa glede na letošnje rezultate realno. Po kvalifikacijah bomo razpredali naprej, sem pa samozavesten, da lahko dosežem dober rezultat,« pravi 22-letni Celjan, razumljivo vesel, da je tik pred tekmo sezone preskočil največ letos. »Enako je bilo tudi lani pred svetovnim prvenstvom in tudi tedaj sem preskočil 565. Če bo še na OI podoben razplet, kot je bil v Pekingu, bom zelo vesel,« je spomnil na lansko SP, kjer je bil edini slovenski finalist. Renner bo sicer zdaj treniral v Celju, atletska reprezentanca pa bo proti Braziliji poletela 5. avgusta, torej na dan odprtja iger, vendar ne v Rio de Janeiro, ampak v São Paulo, kjer bo imela pripravljalno bazo in od koder bodo tekmovalci potem pred nastopi odhajali na olimpijsko prizorišče.

Londonski miting je sicer najbolj zaznamovala Kendra Harrison z nepričakovanim svetovnim rekordom na 100 metrov z ovirami (12,20), a Američanke ne bo na OI, ker je v ameriških kvalifikacijah povsem popustila pod pritiskom (pred tem se je namreč na mitingu v Eugenu z 12,24 že povsem približala znamki Jordanke Donkove). Bosta pa v Riu seveda Usain Bolt in Mo Farah, ki sta prav tako navdušila. Jamajčan je sploh prvič v sezoni tekel na 200 metrov, zmagal z izjemno lahkoto in se z 19,89 zavihtel na 5. mesto letošnje lestvice. Na vrh pa se je na 5000 m zavihtel Farah in potrdil kandidaturo za novo dvojno (še 10.000 m) olimpijsko zmagoslavje.