Uvod DP Markovičevi

Športna plezalka Mina Markovič je prepričljivo dobila prvo tekmo državnega prvenstva v Šmartnem pri Litiji.

Objavljeno
17. junij 2012 10.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Šmartno pri Litiji - Plezalka Mina Markovič je v Šmartnem pri Litiji včeraj dokazala, da v državnem prvenstvu nima resne konkurence. Kot edina se je namreč dotaknila vrha v obeh smereh in več kot zasluženo osvojila prvo mesto, pri moških je slavil mladi Domen Škofic.

Pri članicah se je v kvalifikacijah merilo 13 tekmovalk, v finale pa so se poleg Markovičeve (PK 6b Ptuj) prebile še Maja Vidmar (Pk Škofja Loka), Tina Šušteršič (AO Kranj), Karin Tomažič (PS DPČ Šmartno), Ajda Rojc (PK Škofja Loka), Živa Ledinek (AK Ravne), Anja Šerbinek (ŠPO APD Kozjak Maribor), Katarina Fon (AO Kranj) in Ana Ogrinc (ŠPK Andreja Kokalja). Članice so morale v smeri premagati 46 oprimkov, kar je uspelo le zunajserijski Markovičevi, ki se po uspešni sezoni v balvanskem plezanju intenzivno pripravlja na začetek sezone svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Markovičeva je suvereno predstavo iz popoldanskih kvalifikacij ponovila še v finalu in se na 14-metrski steni, ki je bila zgrajena leta 2009, z lahkoto dotaknila vrha smeri ter še drugič zmagala na tekmah v Šmartnem. Drugo mesto je zasedla Maja Vidmar in tretje Tina Šušteršič.

»Pred začetkom tekmovanja sem imela neko nenavadno tremo, česar nisem bila navajena. A trema ni vplivala na rezultat, saj mislim, da sem plezala dobro. Zato grem z veseljem in optimistično naprej v sezono. Vem pa, da moram svoje plezanje še izpopolniti, za kar bo po mojem dosti časa na treningih, ki jih načrtujem z ekipo. Težavnost smeri na tekmi je bila primerna za raven tekmovanja, je pa res, da so nekatere tekmovalke naredile napake, saj so same sposobne veliko bolje plezati,« je dejala zmagovalka, ki ki načrtuje ubranitev težko prigarane lanske skupne zmage v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju.

Na vrhu tudi Škofic

Pri članih je bilo na startni listi prijavljenih 30 tekmovalcev, v smer pa se jih je podalo 28. Najbolje se je v kvalifikacijski smeri odrezal aktualni svetovni kadetski prvak Škofic (ŠPO Radovljica), za njim pa so se zvrstili ter si priborili finale Jernej Kruder (ŠPO Celje), Urban Primožič (PK Škofja Loka), Izidor Zupan (ŠPO Celje), Tim Unuk (PK Laško), Jure Raztresen (PK Škofja Loka), Klemen Bečan (ŠPO Tržič), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Matej Sova (ŠPO Tržič) in Gregor Vezonik (AK Ravne). Unuk in Bergant sta si na svoji prvi tekmi v članski konkurenci priplezala svoj prvi finale.

V finalu so se pri članih na vrhu nekoliko premešale karte. Škofic se je pred finalom udaril v podlaket, zato v finalu ni mogel plezati na polno, a vseeno zmagal pred debitantom Bergantom in Raztresnom. Brez stopničk sta ostala oba favorita iz svetovnega pokala Kruder in Bečan. Kruder je bil četrti, Bečan pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Lanski zmagovalec tekme v Šmartnem Sergej Epih (PK Škofja Loka) je obstal v kvalifikacijah na 13. mestu.

»Med smerjo sem razmišljal o tem, da bi se kar spustil, saj sem se bal, da se bom, če bom nadaljeval, še huje poškodoval, vendar sem potem nekako le s tremi prsti lezel naprej in sem si rekel, kar bo, pa bo. Če sem vstopil v smer, bom vsaj naredil nekaj. Dobil sem kar dober udarec, upam, da ni kaj hujšega, ne bi bilo dobro, če bi izgubil trenutno formo,« je povedal Škofic.

Na tekmo so se prijavili prav vsi najboljši slovenski športni plezalci, ker imajo premor v svetovnem pokalu po tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Svetovni pokal bodo sicer nadaljevali 12. in 13. julija v Chamonixu s prvo letošnjo tekmo v težavnosti. Pred Chamonixem bodo reprezentanti pod vodstvom članskega selektorja Simona Margona v prihodnjem tednu opravili tudi nekaj treningov v sosednji Avstriji. Najprej potujejo v Imst, nato pa še v Mitterdorf. Na podlagi sobotne tekme in načrtovanih treningov bo selektor izbral ekipo za Chamonix, kamor potuje predvidoma pet Slovencev, zanesljivo Markovičeva in Vidmarjeva, medtem ko pri fantih selektor še ni rekel zadnje besede.