Uvod gimnastične sezone brez Bertonclja

Na prvi tekmi svetovnega pokala v Bakuju bodo slovenske barve zastopali Žiga Šilc, Rok Klavora in Luka Kišek.

Objavljeno
16. februar 2016 09.41
J. P.
J. P.

Ljubljana - Konec tedna novo sezono svetovnega pokala začenjajo tudi tekmovalke in tekmovalci v športni gimnastiki. Slovenski selektor Sebastijan Piletič bo - potem ko so imeli njegovi varovanci v pripravljalnem obdobju precej zdravstvenih težav, ki so spremenile načrt dela - na uvodno postajo, v Baku, odpeljal Žigo Šilca, Roka Klavoro in Luko Kiška, med potniki pa ne bo Saša Bertonclja, ki si je po klavrni minuli sezoni in težavah s komolcem vzel nekoliko več časa za rehabilitacijo, nared bo konec marca ali v začetku aprila.

»Po svetovnem prvenstvu je opustil gimnastiko, da ne obremenjuje komolca in da se mu popravijo vnetja. Treniral je na fitnes napavah, česar ni prej počel skoraj nikoli. Malo že vadi na konju, v začetku marca bo začel intenzivno. Ne upam predvidevati, kaj bo z njegovo roko. Vem, da je že zdaj telesno zelo dobro pripravljen, prepričan pa sem, da bo - če le ne bo težav - do evropskega prvenstva prišel vsaj na raven lanskega svetovnega. Njegov komolec je nepredvidljiv. Želimo si, da bi šlo brez protibolečinskih tablet, vendar pa se ne bo vedelo tako dolgo, dokler ne bo začel obremenjevati komolca,« je o Bertonclju za STA spregovoril selektor.

Izkušeni 31-letnik iz Reteč pri Škofji Loki, ki je lani ravno v Bakuju Sloveniji zagotovil prvo zlato odličje na evropskih igrah, zatrjuje, da se počuti dobro in da so bolečine popustile, da pa bo pravi občutek dobil šele, ko bo zares obremenil komolec. Za zdaj postopoma vadi doma, v novem gimnastičnem centru je zelo redko. »Prepričan sem, da bo bolje in da je pot, ki jo je ubral, prava. Ne bo seveda tako, kot je bilo, ko je bil star 16 let. Telo je potrebovalo počitek, več si ga ne more privoščiti. Če bi si vzel celo letošnje leto premora, je vprašanje, kako dolgo bi potreboval za vrnitev,« je pristavil Piletič.

O uvodnem dejanju sezone v Bakuju pa: »Preverili bomo, kako smo trenirali čez zimo, ki se nam ni izšla po načrtih. Ob Bertonclju si je tudi Alen Dimic pred dvema tednoma poškodoval gleženj. Zdaj so nas napadle še viroze, Žiga Šilc si je vmes odlomil košček petnice, tudi Rok Klavora je bil v zadnjih dneh bolan. Nismo še optimalni, a nekje je treba začeti. Na žalost nimamo težav s presežkom tekmovalcev. Potnikov na letošnji vrhunec sezone, majsko evropsko prvenstvo v Bernu, je lahko pet. Sašo in Alen sta stara mačka, Žiga in Rok prav tako, prostor bo še za koga. Verjetno bo to 'konjaš' Jure Pavlica ali Kišek, na parterju Luka Terbovšek, na krogih Jan Ribnikar.« Selektor več kot v Bakuju pričakuje na prihodnji tekmi svetovnega pokala čez mesec dni v Dohi.