Črn slovenski začetek, s pozitivno oceno le Šestakova in Rudolf

Prvi dan atletskega EP v Helsinkih sta bila od osmih slovenskih atletov uspešna le Marija Šestak in Žan Rudolf.

Objavljeno
27. junij 2012 08.12
Posodobljeno
27. junij 2012 08.12
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Helsinki - Prvi dan evropskega atletskega prvenstva v Helskinkih je minil v znamenju slabih rezultatov članov slovenske reprezentance, izmed katerih sta napredovala le Marija Šestak in Žan Rudolf, poroča STA.

Šestakova je v troskoku dosegla deveto mesto (14,17) in si zagotovila mesto v petkovih finalnih bojih, medtem ko je druga Slovenka, Snežana Rodič, skočila le 13,95 metra, kar je zadostovalo za 15. mesto.

Rodićeva je tekmo v skupini A odprla s prestopom, v drugo so ji namerili le 13,63 m, tekmovanje pa je končala s 13,95 m. Takoj po nastopu je bila še na 12. mestu, ki bi ji prineslo finale, a že naslednja tekmovalka, Svetlana Bolšakova iz Belgije, ji je preprečila zaključne boje s 14,09 m.

Šestavkova je v skuini B začela bolje, z izjemno natančnim odrivom je pristala pri 14,09 m in bila po prvi seriji četrta. V drugo je skočila 14,17 m in padla na osmo mesto, v zadnji seriji pa pristala pri zgolj 13,34 m, a je ni več skrbelo za finale, četudi je izgubila še eno mesto (9.). Na koncu je bilo za finale dovolj 14,08 m.

»Na tej tekmi sem imela največjo tremo doslej, kot da bi bilo to moje prvo veliko tekmovanje. Po vseh težavah s poškodbami v zadnjih letih sem imela ponovno prvič priložnost, da se približam najboljšim. Imela sem trde noge, ni bilo prave eksplozivnosti, vendar sem vedela, da lahko tudi s slabšim izidom dosežem daljavo za finale,« je po tekmi po poročanju STA pojasnila Šestakova.

Kot je dejala, bo v finalu, v katerem bo nastopila brez bojazni zaradi morebitnega prestopa, prikazala še precej več. »Nimam česa izgubiti, nihče od mene ničesar ne pričakuje. Danes je bilo le ogrevanje. Tudi moj najdaljši izid kvalifikacij ni bil dosežen po dobrem skoku, težave sem imela z drugega koraka v doskok. Dolgo sem čakala na ugoden veter, ki se je zelo menjal in oteževal zalet,« je še opozorila na zelo spremenljiv veter.

Manj zadovoljna je bila Rodićeva, ki je obenem tudi zapravila priložnost za olimpijsko normo A. »Imela pa sem težave z vetrom. Dolgo sem čakala na drugi skok, nato sem morala, ne glede na slabše razmere, pet sekund pred iztekom časa v zalet. V tretjem poskusu se je veter obrnil. Šla sem 'stopalo nazaj' v zaletu, vendar sem kljub temu nato zaradi pospeška vetra 'zadrobila' zaključek zaleta in skok je bil slab. Škoda, sedaj imam le še državno prvenstvo kot zadnjo priložnost za olimpijsko normo A,« je bila razočarana Rodićeva.

Presenetil Rudolf

Za dober rezultat je poskrbel tudi mladinec Žan Rudolf, ki je v teku na 800 metrov dosegel čas 1:46,98 in se uvrstil v polfinale. Ob tem je le za 19 stotink zgrešil državni rekord. Čeprav je bil Rudolf tretji v svoji skupini, pa je njegov dosežek boljši od zmagovalcev ostalih skupin, Nemcev Sebastiana Keinerja (1:48,09) in Sörena Ludolpha (1:47,10) ter Rusa Jurija Borzakovskega (1:47,48).

Mladinec Rudolf je bil na 800 m skupno tretji ter se je z 1:46,98 zanesljivo po mestih uvrstil v četrtkov polfinale. Na svoji prvi veliki članski tekmi je Ljubljančan le za 19 stotink zaostal za svojim letošnjim državnim rekordom.

»Že pred ogrevanjem mi je trener Svetlan Vujasin po pogovoru s svojim britanskim kolegom povedal, da bo Britanec (Warburton, op. STA) tekel na olimpijsko normo A. Zato nisem načrtoval, da bom moral teči z njegovim ritmom. Toda na startu sem videl, da so vsi prijeli Britanca in tekli za njim, zato sem moral tako narediti tudi sam. Zadnji 100 m sem začel sprintati, potem pa sem 50 m pred ciljem začel gledati, kjer so tekmeci. Četrtouvrščeni me ni več ogrožal in zadnjih 20 m sem spustil ritem, da bi prihranil moči. Malo sem jezen, ker v polfinalu po tako hitrem teku ne bom najbolj spočit, toda kljub temu sem zadovoljen. V polfinalu se bom skušal držati skupine in se potem uvrstiti v finale, kar pa bo sicer zelo težko,« je napovedal Rudolf.

Razočaranje za Ratejevo

Martina Ratej, pred tekmo je bila po prijavljenih izidih tretja in s tem v krogu favoritinj za odličja, je v metu kopja z enim njenih najslabših nastopov v zadnjem obdobju z 51,69 metra v prvi skupini zasedla deseto mesto in praktično izpadla iz finala dvanajsterice še pred nastopom druge skupine.

»Še včeraj in na današnjem ogrevanju sem se dobro počutila. Potem pa sem bila na tekmi povsem prazna, kot da to nisem jaz. Katastrofa. Olimpijske igre so pred vrati, usesti se bom morala s trenerjem Andrejem Hajnškom in se pogovoriti. Krivdo za ta polom pa v celoti prevzamem nase,« je bila razočarana Ratejeva, finalistka vseh velikih tekmovanj v zadnjih letih.

Osovnikar s slabim časom, a blizu polfinala

Matic Osovnikar je v teku na 100 metrov dosegel čas 10,60, kar je njegov najboljši izid sezone, ki pa je zadostoval zgolj za šesto mesto v skupini oziroma skupno 26. Osovnikar je le za dve stotinki in dve mesti zgrešil polfinale, po nastopu pa priznal, da ga je slab izid, ko ga je videl, dotolkel za pet minut.

»Ne bom pustil, da bi me to dokončno potrlo. Poskušal bom do zadnjega izpolniti olimpijsko normo, edino priložnost pa bom imel še na državnem prvenstvu konec prihodnjega tedna v Kopru,« je zatrdil Osovnikar, zadnji Slovenec, ki je na EP osvojil odličje, eno izmed sedmih v zgodovini. Leta 2006 je bil v Göteborgu na 100 m s časom 10,14 bronast.

LaRue dvakrat diskvalificiran

Brent LaRue je danes nastopil dvakrat, a ostal brez časa. Najprej je v teku na 400 metrov zmagal v svoji skupini (49,65), a bil nato diskvalificiran, ker je med tekom stopil na črto, ki ločuje tekmovalni progi. Ameriški atlet je kasneje sodeloval še v teku na 400 metrov, v katerem je dosegel čas 48,24, a bil znova diskvalificiran. Vodstvo slovenske reprezentance se na odločitev sodnikov ni pritožilo.

V isti disciplini je enaka usoda doletela tudi Britanca Richarda Bucka (45,83) in Luka Lennona-Forda (45,89), ki sta med tekom nenamerno stopila na drugo progo.

Nazadnje še slovo Kranjca in Prezlja

Popoldne sta v kvalifikacijah izpadla še Rožle Prezelj, drugi po izidih sezone med prijavljenimi v skoku v višino, ki je končal z 2,15 metra z delitvijo 21. izida, ter Matija Krajnc, ki je v metu kopja z 72,49 m tekmo končal na 22. mestu.

Kranjc je imel predzadnji izid med prijavljenimi, nanizal pa je 70,49, 70,67 in 70,18 m. »Pričakoval sem, da bom vrgel vsaj okrog 75 metrov. Pokazalo se je, da še zelo niham v formi, malo pa me je motilo tudi vreme, saj so se nenadoma nekoliko spustile temperature in je začelo tudi rahlo deževati. Na srečo pa je pozneje ponovno pokukalo sonce izza oblakov,« je dejal Kranjec.

Prezelj je bil po preskočenih prvih poskusih na 2,10 in 2,15 metra v vodstvu, vendar najboljši tedaj še niso prišli skakat. Ko je že kazalo, da je Kranjčan ohranil stabilno formo zadnjih tednov, pa je bil trikrat neuspešen na 2,19 m. Deset dni po izboljšanju svojega slovenskega rekorda na višino 2,32 metra je podrl letvico, ki je bila postavljena 17 centimetrov nižje, poroča STA.

EP v atletiki:

Moški:

- 100 m, prvi krog kvalifikacij, skupno:
1. Christophe Lemaitre (Fra) 10,14
2. Jimmy Vicaut (Fra) 10,18
3. Rytis Sakalauskas (Lit) 10,23
...
26. Matic Osovnikar (Slo) 10,60

- 400 m:
1. Brian Gregan (Irs) 45,63
2. Richard Buck (VBr) 45,83
3. Pavel Maslak (Češ) 45,87
...
- diskvalifikacija: Brent LaRue (Slo)

- 800 m:
1. Gareth Warburton (VBr) 1:45,80
2. Andreas Bube (Dan) 1:46,51
3. Žan Rudolf (Slo) 1:46,98
...

- 400 m ovire:
1. Michael Bulthell (Bel) 49,65
2. Adrien Clemenceau (Rom) 49,84
3. Tobias Giehel (Nem) 49,98
...
- diskvalifikacija: Brent LaRue (Slo)

Ženske:
- troskok:
1. Olga Saladuha (Ukr) 14,77
2. Patricia Mamona (Por) 14,41
3. Francoise Mbango (Fra) 14,38
...
9. Marija Šestak (Slo) 14,17
15. Snežana Rodič (Slo) 13,95

- kopje:
1. Vera Rebrik (Ukr) 61,84
2. Goldie Sayers (VBr) 60,90
3. Linda Stahl (Nem) 59,65
...
21. Martina Ratej (Slo) 51,69