V Anadii z različnimi motivi

Portugalska Anadia bo med četrtkom in nedeljo gostila tekmo svetovnega pokala v športni gimnastiki.

Objavljeno
19. maj 2015 20.14
Svetovni pokal v gimnastiki - Teja Belak 04.aprila 2015
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Četudi je šele maj, se bo ta konec tedna gimnastična sezona v svetovnem pokalu skorajda že končala. Po kar ostrem spomladanskem ritmu s šestimi tekmami bo namreč v jesenskem delu le še ena preizkušnja, od jutri do nedelje pa bodo telovadci zbrani na Portugalskem, v Anadii, med njimi tudi devet Slovencev.

Za večino bo to zadnja tekma na najvišji ravni v tem delu sezone, izjemi sta Saša Golob in Sašo Bertoncelj, ki bosta nato nastopila tudi na evropskih igrah. Eden najboljših konjenikov na svetu ima letos sicer velike težave, a tudi njegovi tekmeci se ne morejo pohvaliti s pretirano stalnostjo, tako da je v skupnem seštevku še vedno na 3. mestu. »Ne glede na vse, kar se mi letos dogaja, sem še vedno blizu najboljšim, čeprav se med trojico še nisem prebil. Vse skupaj se pač razpleta nekoliko nenavadno, nekateri tekmeci so delali še večje napake, na koncu pa bi bila skupna uvrstitev med trojico zelo dobra,« razmišlja Bertoncelj, čigar želja, da bi opravil dva dobra nastopa, se letos še ni uresničila. »Zdi se mi, da se stvari le postavljajo na svoje mesto. Ne vem, ali bo že v Anadii to vidno, saj je trening vendarle nekaj drugega kot tekma, zagotovo pa bo v kratkem,« napoveduje Škofjeločan, ki ima težave s komolcem, kljub temu pa je vseskozi treniral po načrtih.

Poleg Bertonclja bodo pri moških nastopili še Jure Pavlica (prav tako konj z ročaji), Žiga Šilc in Rok Klavora (oba parter) ter spet tudi Mitja Petkovšek (bradlja). Slednjega je nastop v Varni – četudi se mu je ponesrečil in je v slabi konkurenci ostal brez finala – dodatno motiviral, videl je, da je lahko na takšni ravni med najboljšimi osmimi, če pač nastop opravi dobro. Na treningu je bil napredek že viden, počutje je dobro, sestavo pa bo okrepil s težjim seskokom (dodatne tri desetinke), tako da bi se po letu dni spet lahko prebil med osmerico na tekmi svetovnega pokala.

Ženska ekipa se bo tokrat predstavila z maksimalnim številom telovadk, saj bodo nastopile Teja Belak (preskok in bradlja), Tjaša Kysselef (preskok, gred, parter), Saša Golob (parter) in Ivana Kamnikar (bradlja). Najmanj pomembna bo tekma gotovo za najboljšo slovensko telovadko Belakovo, ki se je letos na preskoku v štirih nastopih štirikrat povzpela na stopničke zmagovalnega odra in si je v skupnem seštevku (štejejo štirje najboljši rezultati) tako rekoč zagotovila 2. mesto, Oksana Čusovitina je načeloma nedosegljiva. »Resnici na ljubo je Teji tekma malce odveč, kar smo si zamislili, je v tem delu sezone dosegla oziroma še presegla. A na začetku sezone smo naredili načrt, da bo nastopila tudi na Portugalskem, in držimo se tega, kar rečemo, mislim, da bi bilo neprofesionalno, če bi odpovedala. Za Tjašo bi bilo pomembno, če bi osvojila še kakšno točko, Ivana se skuša vrniti, za Sašo pa bo tekma najpomembnejša, saj se pripravlja na evropske igre,« je pojasnil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.