V Berlin po stopničke in še dva nastopa v finalu

Plavanje: čez en teden bo slovenska vrsta odpotovala na EP. Udarni adut kajpak ostaja Damir Dugonjić.

Objavljeno
08. avgust 2014 00.07
Slovenska plavalna reprezentanca,tolkalec,Ljubljana Slovenija 06.08.2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ravne na Koroškem – Večina slovenskih reprezentantov, udeležencev prihajajočega EP v Berlinu, je v deželi kralja Matjaža že kar doma. Po štiridnevnem državnem prvenstvu so namreč na Ravnah nadaljevali skupne reprezentančne priprave in nato včeraj v novinarski družbi razgrnili nove cilje.

Omenili smo že v dneh osrednjega domačega tekmovanja, da bo slovenska zasedba na prvenstvu stare celine (od 18. do 24. t. m. v Berlinu) precej bolj pisana kot pred enim letom. Na SP v Barcelono sta takrat med Slovenci odpotovala le Damir Dugonjić in Tjaša Oder, oba aduta ravenskega kluba. Tudi zdaj sta kajpak med reprezentanti in po oceni selektorja Mihe Potočnika kandidata za odmevne nastope.

»Damir zagotovo lahko meri na kolajno, upam, da se mu bo vrnila sreča, ki ga je zapustila v boju stotink pred enim letom v Barceloni (tako na 50 kot tudi 100 m prsno je bil takrat Korošec 4., o. p.), zadovoljni pa bi bili, ko bi imeli še dva finalista. Bržčas sta nastopu med elitno osmerico najbližje Tjaša Oder in Tjaša Vozel, spogledujemo pa se še s tremi uvrstitvami v polfinale,« je poudaril selektor, ki ponavadi skupaj s plavalci predstavlja načrte in cilje tik pred odhodom na veliko tekmovanje, zdaj pa je pred potniki za Berlin še dober teden do prvih nastopov. Toda tokrat je zgodba drugačna, saj so vsi – z izjemo Koprčana Matjaža Markiča, ki doma pričakuje naraščaj – do današnjega petka še zbrani na koroških skupnih pripravah. Te bodo uradno končane jutri, le Dugonjić se bo s svojim trenerjem Matijo Medveškom preselil že danes za nekaj dni na Reko.

»O tem, da bom na prizorišču plaval najbolje letos, ne dvomim, težje bo seveda doseči državni rekord. A dejansko se bom na prizorišču spogledoval s časi iz lanske sezone in se boril za kolajno ali dve,« napoveduje Dugonjić, ki ga uvodni tekmovalni skok v vodo čaka že ob prvem dopoldnevu na prvenstvu, v ponedeljek, 18. t. m.

Preplaha v reprezentančnem taboru en teden pred odhodom v Nemčijo ni zaznati, za selektorja je najpomembneje, da ni bolezni ali poškodb, posebej je podčrtal pomembno vlogo fizioterapevta Mateja Cvitaniča. Edino, česar pri izbrani vrsti v pripravljalnem obdobju za to EP niso uresničili, so skupne priprave. »Načrtovali smo jih v Font Romeuu, toda zdaj je tam bolj ali manj bazni tabor domače francoske reprezentance. Tri plavalke smo zato poslali na višinske priprave v Španijo, tudi v prihodnje bomo obiskovali Sierro Nevado, razmišljamo o Bolgariji in Armeniji, če bodo finance dopuščale, imamo na voljo nekaj višinskih centrov v ZDA,« je omenil selektor Potočnik, sicer klubski trener treh reprezentantov: Anje Klinar, Špele Perše in Roberta Žbogarja. Prva je v zadnjem desetletju redna udeleženka velikih tekmovanj, tokrat so po poškodbi, ki ji je vzela pol leta treninga, njeni cilji precej bolj zadržani. »Potrudila se bom vsekakor za najboljši dosežek letos, ob idealnem scenariju bi lahko ta zadostoval za polfinale,« nam je povedala 26-letna Gorenjka, ki pa z vztrajnostjo razmišlja tudi o lepem nadaljevanju športne poti: prihodnje leto na SP in nato v Riu de Janeiru na svojih četrtih OI …