V boj za OI 2024 Hamburg, Budimpešta, Pariz, Rim in Los Angeles

Mednarodni olimpijski komite je potrdil mesta, ki se bodo potegovala za organizacijo olimpijskih iger leta 2024.

Objavljeno
16. september 2015 11.45
reu/OLY-YACH-DAY0/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Lozana - Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) so razkrili imena mest, ki so do včerajšnjega roka oddala uradno kandidaturo za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2024. Največji športni dogodek četrtletja si želijo gostiti Nemci v Hamburgu, Madžari v Budimpešti, Francozi v Parizu, Italijani v Rimu in ZDA v Los Angelesu.

Glasno sta se omenjali tudi morebitni kandidaturi Kanade s Torontom in Azerbajdžana z Bakujem, a se v omenjenih državah za oddajo vloge na koncu niso odločili.

»Pozdravljamo pet izjemnih in visoko usposobljenih mest. Olimpijska agenda 2020 je izoblikovala proces kandidature bolj kot samo povabilo, mesta so se na to odzvala z dialogom in sodelovanjem. S tem procesom kandidature se je Mednarodni olimpijski komite naučil, da so vsi kandidati sprejeli agendo z vizijo prihodnosti. Trajnost in zapuščina sta temelja vsake kandidature,« je ob naznanitvi povedal predsednik MOK Thomas Bach.

Način izbire najprimernejšega kandidata se bo v tem primeru razlikoval od prakse MOK v preteklosti. Za razliko od prejšnjih let ne bodo sestavljali ožjega izbora mest, temveč se bodo za organizacijo vse do konca borila vsa mesta. Končni zmagovalec bo znan septembra leta 2017 na zasedanju v Limi.