V četrtem ciklu na OI še po četrtem sistemu

Danes se bo v Glasgowu začelo svetovno prvenstvo v športni gimnastiki.

Objavljeno
22. oktober 2015 21.08
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Za najboljše telovadce sveta se danes v Glasgowu začenja zares: s kvalifikacijami bodo ženske odprle SP, najpomembnejše tekmovanje po olimpijskih igrah v Londonu. V naslednjem dobrem tednu dni bo znana večina potnikov za OI 2016, četudi je imel slovenski tabor nekaj preglavic s poškodbami, pa cilji ostajajo isti: tri vstopnice za Rio.

Zanimivo – glede na delovanje mednarodne zveze FIG pa niti ne tako nepričakovano –, še četrtič v zadnjih štirih olimpijskih ciklusih bo sistem uvrščanja na OI drugačen (in tu še ni konec, saj bodo spremembe tudi za naslednje igre v Tokiu). Potem ko so si na OI 2004 lahko mesto izborile zgolj ekipe in mnogobojci, so za OI 2008 priložnost dobili tudi specialisti za orodja, a zgolj z naslovom prvaka na kvalifikacijskem SP, za OI 2012 so krog razširili na vse tri dobitnike kolajn, ki pa so morali v kvalifikacijah nastopiti še na dveh orodjih (to je bil bržčas najbolj nesmiseln sistem od vseh), tokrat slednje ni več potrebno, dovolj je »le« uvrstitev med najboljšo trojico … Najprej si bodo OI zagotovile ekipe, in sicer tiste, ki bodo uvrščene od 1. do 8. mesta, tiste od 9. do 16. pa čaka še predolimpijski turnir prihodnje leto. Na njem bodo nastopili tudi posamezni mnogobojci, ki v Glasgowu ne bodo mogli neposredno na OI, koliko jih bo lahko tekmovalo na predolimpijskem turnirju, pa je odvisno od tega, koliko specialistov, ki bodo osvojili kolajne, bo na igre uvrščeno že prek ekipnega tekmovanja.

Prvenstvo v Glasgowu bo številčno, kot ni bilo še nobeno doslej, nastopilo bo približno 600 telovadcev iz 87 držav, zato bodo tudi kvalifikacije v obeh konkurencah potekale po dva dneva, in to od jutra do večera. Pri ženskah gre pričakovati nadaljnjo prevlado Američank, ki so najvišjo stopničko zasedle leta 2011 in odtlej z nje niso sestopile, komaj 18-letna Simone Biles pa bo skušala pisati zgodovino in kot prva telovadka osvojiti tri zaporedne naslove svetovne prvakinje v mnogoboju. Edina s tremi zlatimi kolajnami v kraljevski disciplini doslej je Svetlana Horkina, a ji je to uspelo na štirih SP. Pri moških je prevlada Koheija Učimure v najtežji disciplini že kar neverjetna, status najboljšega telovadca v zgodovini si je zagotovil s petimi zaporednimi naslovi na SP, vmes je zmagal seveda tudi na OI, skupno pa osvojil pet olimpijskih kolajn in 16 »svetovnih«. Japonec bo spet stremel za popolnostjo, skupaj z moštvenimi kolegi pa naj bi bil spet najresnejši izzivalec Kitajcev v ekipni preizkušnji.

Slovenski reprezentanci se ne bosta predstavili z ekipama, ampak s po tremi telovadci in telovadkami. Najmočnejša orožja za OI – Teja Belak, Sašo Bertoncelj in Alen Dimic – so imela v zadnjem času nekaj težav s poškodbami, a to naj na njihove nastope ne bi vplivalo, želja ostajajo tri olimpijske vozovnice. »Pri Sašu je nekaj panike sicer bilo, ker je zmanjkovalo časa, a se je stanje umirilo, do kvalifikacij bo bržčas še bolje. Na uradnem treningu je sicer nastopil z lažjo različico sestave, saj želimo postopoma nazaj, in tu je pokazal, da je na pravi poti. Zdaj, seveda še vedno ob bolečinah, lahko dela in mislim, da mu vse skupaj ne bi smelo predstavljati težave. Alena noga malce še boli, zato tudi na uradnem treningu ni izvedel vsega predvidenega, a mislim, da bo nared,« je pojasnil selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič, navdušen nad razmerami v Glasgowu. Organizacija je namreč vrhunska, prireditelji pa so se odločili tudi za drugačno postavitev orodij, z drogom na sredini, medtem ko sodniki niso več tik ob orodjih, ampak so jih pomaknili k tribunam.

Spored prvenstva

Danes in jutri: ženske kvalifikacije (Teja Belak, Tjaša Kysselef, Carmen Horvat danes);

Nedelja in ponedeljek: moške kvalifikacije (Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora v nedeljo);

Torek: ženski ekipni finale;

Sreda: moški ekipni finale;

Četrtek: finale mnogoboja za ženske;

Petek: finale mnogoboja za moške;

Sobota in nedelja: finali po orodjih.